Житлові субсидії при підвищенні цін і тарифів

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, 23 травня 2014 року прийнято рішення щодо підвищення тарифів на електричну енергію для населення з 1 червня 2014 року в межах від 10 до 40 відсотків – у залежності від обсягів споживання.
У зв’язку з підвищенням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги соціальний захист найменш захищених верств населення здійснюється через надання державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій. Право на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім’ї, у яких розмір плати за ці послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу (10 чи 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу).
Сім’ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу. Сім’ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І та II груп і середньомісячний сукупний дохід яких на одного зареєстрованого не перевищує прожиткового мінімуму, а також сім’ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян сплачують за послуги 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу.
Розмір плати громадян за умови призначення житлової субсидії не залежить від вартості послуг, взятої для розрахунку субсидії, а визначається залежно від доходів (10 або 15 відсотків середньомісячного доходу сім’ї).
У разі зміни цін і тарифів на послуги, на які призначено субсидію, перерахунок субсидії у межах установленого терміну проводиться без звернень громадян. При цьому обов’язкова частка плати громадян за житлово-комунальні послуги не змінюється.
Сім’ї, які не одержували субсидію, мають право звернутися за її призначенням протягом трьох місяців з дати підвищення цін і тарифів. Наприклад: тарифи на електроенергію підвищено з 1 червня 2014 року, тому за призначенням субсидії з червня громадяни мають право звертатися у період з 1 червня по 31 серпня 2014 року.
Призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється за спрощеним механізмом, а саме: громадяни подають до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (у сільській місцевості – до уповноваженого сільської ради) або надсилають поштою заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб. Громадянам, які мають інші доходи, крім пенсій і соціальної допомоги, необхідно додати довідки про дохід за шість місяців перед місяцем звернення.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці
та соціального захисту населення
облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.