Правда про минуле

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський провів нараду з робочою групою, яка розпочинає роботу над проектом “Поборники Незалежності. Полтавщина”. Йдеться про створення на ОДТРК “Лтава” інформаційно насичених і коротких за хронометражем відеоматеріалів про наших земляків, які у ХХ столітті відстоювали свободу України, боролися проти злочинних режимів радянського часу.

Проект покликаний сприяти відродженню національної самосвідомості українців. Він акцентуватиме увагу на тих періодах нашої історії та персоналіях, про які тривалий час ніхто не говорив на повний голос.
– Потрібно опрацювати документальні матеріали, які були незатребуваними для широкого загалу в різних фондах, і донести їх до суспільства. Правда про минуле допоможе зрозуміти сьогодення й правильно будувати майбутнє, – наголосив Роман Чабановський.
Одним із ініціаторів запровадження проекту є директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олег Пустовгар. Він підкреслив, що проект спрямований на виконання програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області. На останній сесії обласної ради виділено кошти на створення відеоматеріалів до Дня Незалежності України.
– Під час консультацій із депутатами обласної ради було вирішено, що готові відеоматеріали повинна отримати більшість навчальних закладів області, передусім – школи, – повідомив Олег Пустовгар. – У межах проекту йдеться про увічнення пам’яті борців за Незалежність України за кількома напрямами: визвольні змагання часів УНР, періоду УПА, рух “шістдесятників”. Ідеться у цьому контексті також і про полтавців – видатних діячів культури.
До складу робочої групи входять відомі в області науковці, зокрема директор Центру дослідження історії Полтавщини Олександр Білоусько, заступник директора Державного архіву в Полтавській області Тарас Пустовіт, кандидат історичних наук Віктор Ревегук. У ході наради було вирішено долучити до списків персоналій “Поборників Незалежності” також Героїв Небесної Сотні.
Перші п’ять просвітницьких відеороликів будуть виготовлені на ОДТРК “Лтава” до Дня Незалежності України. Їх присвятять голові Ради Міністрів УНР Борису Мартосу, члену Центральної Ради, генеральному секретарю освіти Івану Стешенку, військовому й громадському діячеві, письменнику, старшині армії УНР Юрію Горлісу-Горському, одному з основоположників українського націоналізму Миколі Міхновському та “шістдесятниці”, фактичній голові Української Гельсинкської групи в період масових кадебістських арештів у кінці 1970-х років Оксані Мешко. Крім відеоматеріалів, створюватимуться й аудіоматеріали радійного формату. Надалі робота над проектом триватиме.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.