Вирішення завдань – через модернізацію

Підсумки роботи житлово-комунальних підприємств області в осінньо-зимовий період 2013–2014 років та завдання з підготовки до наступного опалювального сезону; виконання урядових доручень і вимог чинного законодавства у процесі створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями з метою реалізації положень Конвенції ООН про права інвалідів; стан підготовки лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду в лісах області – ці питання розглядалися на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації, яке провів голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. У роботі зібрання взяв участь голова обласної ради Петро Ворона.

Минулого року станом на кінець вересня стовідсотково були підготовлені до роботи в осінньо-зимовий період всі освітні, соціальні та медичні заклади, житловий фонд і об’єкти ЖКГ, що дозволило розпочати опалювальний сезон вже 7 жовтня, зазначив директор департаменту ЖКГ ОДА Олександр Тонков. Добра підготовка сприяла нормальному проведенню опалювального сезону. Загалом від споживачів послуг надійшло 193 звернення, а також на зовнішніх мережах виникло 88 аварійних ситуацій. Для усунення цих та інших проблем у ЖКГ області в цілодобовому режимі працювали 168 бригад і 85 одиниць техніки. Підготовку до майбутнього опалювального сезону комунальники розпочали у квітні. Щодо завдань на 2014–2015 роки, за словами Олександра Тонкова, треба підготувати понад 6,7 тисячі житлових будинків, виконати ремонт котелень, водопровідно-насосних станцій, провести герметизацію та замінити труби на значній протяжності тепломереж. Обсяг робіт щороку збільшується, адже дається взнаки зношеність основних фондів.
Йшлося також про заборгованість теплопостачальних підприємств постачальникам природного газу, яка станом на 8 травня складала близько 390 мільйонів гривень. Дещо знизився й рівень проплат споживачів за використані послуги.
На необхідності проведення заходів, спрямованих на енергозбереження, акцентував увагу присутніх голова ОДА Віктор Бугайчук. За його словами, для обігріву одного квадратного метра площі в нас витрачається втричі більше енергоресурсів, аніж, скажімо, в Польщі чи Чехії.
Про реалізацію державної політики, виконання урядових доручень та вимог чинного законодавства у процесі створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями з метою реалізації положень Конвенції ООН про права інвалідів доповідав заступник начальника управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Панков. Він повідомив, що на Полтавщині реалізується державний проект “Безбар’єрна Україна”. За словами доповідача, своєчасним стало запровадження роботи служби “гарячої лінії” та створення виїзних “соціальних офісів”. Крім того, закуплено достатньо звукових світлофорів і пристроїв, які регулюють рух пішоходів через транспортні комунікації. Також значно зріс попит на послуги “соціального таксі”, які сьогодні надаються у 33-х територіальних центрах області. Водночас багато об’єктів у великих містах, таких, як Полтава та Кременчук, потребують реконструкції для того, щоб забезпечити до них вільний доступ інвалідів-візочників, додав Олександр Панков. При органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області працюють 33 консультативно-дорадчих органи – комітети забезпечення доступності інвалідів та інших мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Аудиторськими перевірками підтверджено, що у розрізі регіонів України об’єкти соціальних служб у Полтавській області є найбільш доступними. Зокрема, в середньому доступність автостанцій, автовокзалів, залізничних станцій і вокзалів для людей з інвалідністю становить 61 відсоток.
Про готовність матеріально-технічної бази лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду в лісах інформував перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Тенянко. Він зазначив, що для нагляду за пожежною ситуацією в лісових масивах функціонує мережа пожежно-спостережних пунктів, здійснюється наземне патрулювання лісів державною лісовою охороною. Нині вирішується питання щодо використання для спостереження за лісами літака АН-2.
У поточному році проведено 526 рейдів, виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 21 особу, виникнення пожеж у лісах не допущено. Нагальною проблемою залишається інтенсивне випалювання сухих рослин на луках, болотах, узбіччях доріг. Потребує постійного оновлення наявна пожежна техніка.
Питання проведення адміністративно-територіальної реформи, децентралізації влади та підвищення фінансових можливостей регіону порушив голова обласної ради Петро Ворона. Він зазначив, що хоча в області після реформування й залишиться тільки 4 райони, однак адміністративні послуги будуть максимально наближеними до громад, їх буде 55. А от фінансами, зокрема податками від ренти, центральна влада ділитися не поспішає. Проте в область має надійти значна сума зовнішніх інвестицій для модернізації галузі житлово-комунального господарства.
З обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.