Ольга МОХУН: “Реформування назріло. Найголовніше – результат”

Децентралізація влади, реформа місцевого самоврядування, розширення прав регіонів і громад – ці та інші терміни найчастіше вживані й у “коридорах влади”, й серед громадян. Тож яких повноважень для ефективної роботи не вистачає районним радам? Щоб дізнатися і розповісти нашим читачам про це, Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини” спільно з обласною радою та редакціями районних газет провели експрес-опитування серед голів районних рад: і новообраних, і керівників зі стажем.
До опитування було внесено 3 пункти:
1. Ваше бачення реформування органів влади?
2. Охарактеризуйте суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в районі.
3. Які перспективи і пріоритети роботи районної ради?
У сьогоднішньому номері “Зоря Полтавщини” розпочинає публікувати відповіді голів райрад на поставлені запитання.

Голова Семенівської районної ради Ольга Миколаївна МОХУН народилася 4 березня 1962 року в селі Стайки Хорольського району в сім’ї колгоспників. Після закінчення у 1983 році Полтавського педагогічного інституту ім. В.Г.Короленка працювала вчителем Вишняківської середньої школи Хорольського району, вчителем і директором Вербківської 8-річної школи Семенівського району. Обиралася депутатом Семенівської райради та Устимівської сільської ради. У 2004–2006 роках очолювала кооператив із газифікації села Вербки. Голова жіночої ради села. 19 листопада 2010 року обрана головою Семенівської районної ради. Позапартійна. Має двох дітей.

1. Нині перед інститутом місцевого самоврядування постали виклики, які потребують ефективного та швидкого реагування. Основні, на мій погляд, – це зростаюча тенденція до погіршення якості та доступності публічних послуг через ресурсну неспроможність переважної більшості органів місцевого самоврядування щодо здійснення власних і делегованих повноважень, складна демографічна ситуація у більшості територіальних громад, апатичні настрої щодо солідарних дій громад.
Сьогодні є різні підходи до реформування органів влади. Одні стосуються трансформації районних державних адміністрацій у виконавчі комітети районних рад, інші базуються на зміні організаційно-виконавчих функцій місцевих райдержадміністрацій.
Вважаю, що реформування на часі. Найголовніше – результат: створення умов для ефективної, самостійної діяльності громад, убезпечення їх від залежності у виконанні делегованих повноважень перед районними адміністраціями, які є розпорядниками коштів, а відповідно неминучими є розходження у проведенні місцевої політики у соціально-економічному розвитку територій, відповідності реальним інтересам людей.
2. Складна суспільно-політична ситуація в Україні згуртовує жителів Семенівського району в прагненні зберегти державу, її єдність, надати конкретну практичну допомогу українській армії, забезпечити стабільне соціально-економічне та політичне життя у районі.
Вселяє оптимізм, що в першому кварталі 2014 року власні надходження до бюджету перевищили планові, а також зросли у порівнянні з відповідним періодом минулого року. На 103 відсотки забезпечено виконання районного бюджету, сільських – на 115. В аграрному секторі окреслюється тенденція до нарощення показників тваринництва. Завжди в полі нашої уваги багатовекторна соціальна політика.
3. Районна рада в нелегкий для України час свою роботу спрямовує на консолідацію представників різних політичних поглядів у районному представницькому органі, підвищення ефективності діяльності місцевого самоврядування, його тісну співпрацю з виконавчою владою, підприємницькими структурами, іншими формуваннями задля розв’язання основних соціально-економічних проблем.
Співпрацюємо з Хорольсько-Семенівським об’єднаним районним військовим комісаріатом із питань мобілізації та призову на строкову службу. Лише за останній час на потреби армії зібрано трудовими колективами підприємств, організацій та установ кошти в сумі 45 тисяч гривень та перераховано на відповідні рахунки Міністерства оборони України.
Також ми не забуваємо тих людей, які зробили неоціненний внесок у відвойовування принципів справедливості та європейських цінностей, є учасниками Майдану. Так, при підтримці районної ради нещодавно відбулась зустріч випускників НВК № 1 ім. М. Хорунжого з активістами Майдану, нашими земляками Г. Пипичем, В. Передерієм, В. Ліпко.
Скарбниця конкретних справ районної громади щоразу поповнюється. І ось на Семенівщині нещодавно закладено фруктовий сад зі 160 плодових дерев, встановлено пам’ятники жертвам нацизму в роки Великої Вітчизняної війни, багаторазовому чемпіону України з вільної боротьби П. Розбийгорі, відкрито лікарняну палату при матеріальній підтримці депутатів районної ради для лікування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, учасників війни та воїнів-інтернаціоналістів, відремонтовано за безпосередньою участю районної ради кімнату в районному краєзнавчому музеї, де розміщено 25-метровий “Рушник єдності громад району”, вишитий майстринями усіх сільських рад. Звичайно, нам потрібний комунальний засіб масової інформації, який би відображав усю повноту життя громад, населених пунктів, а не заангажованість профінансованих статей приватних власників.
Актуальним на даному етапі залишається організація літнього оздоровлення дітей у комунальному оздоровчому таборі “Світанок”. Плануємо оздоровити за 2 зміни майже 150 дітей різних категорій, зокрема з проблемних соціально-неадаптованих сімей.
Основними напрямками роботи районної ради залишатимуться й надалі збільшення надходжень до районного бюджету та сприяння у забезпеченні стабільного інвестиційного клімату в районі, координація дій органів місцевого самоврядування у реалізації заходів спільних програм ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, сприяння участі громад у Всеукраїнському та обласних конкурсах проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
Я щиро дякую всім депутатам, які роблять добрі справи. Також вдячна виборцям і вважаю, що моя робота сьогодні – це логічне продовження мого життя – з людьми і для людей. А інакше бути не може, бо для чого тоді прийшли ми у цей, сповнений світлом Всевишнього, світ? Щоб залишити добрий слід про себе, творячи добро.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.