“Хроніки грузинського серпня”

Стрічку під такою назвою продемонстрували у клубі документального кіно “Вертикаль” при Полтавській філії Суспільної служби України. Це – робота грузинського режисера, журналістки Ії Барателі. До заходу долучилися представники громадських організацій, ЗМІ й активісти. Картина розповідає про війну між Росією та Грузією у серпні 2008 року. Фільм створений телекомпанією “Аланія” з використанням власних напрацювань, а також матеріалів грузинських електронних і друкованих засобів масової комунікації. До картини включені раніше невідомі дані й кадри, надані МВС Грузії.
– Ідея показу “Хронік грузинського серпня” виникла наприкінці березня після відвідин Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини “DOCUDAYS UA” й зустрічі за “круглим столом” з кримчанами. Останні підкреслювали, що ситуація у Грузії та в Україні абсолютно різна, тому мені захотілося з’ясувати, що ж насправді сталося 2008 року і що відбувається нині в нашій державі. Аналізуючи соціальні мережі, ЗМІ, спілкуючись із людьми з різних регіонів, зрозуміла: думки різноманітні. Сподіваюся, розгляд подібних подій, які не надто віддалені в часі, дадуть змогу подумати над тим, що ж коїться в Україні зараз, – зазначила керівник клубу документального кіно “Вертикаль”, ініціатор заходу Тетяна Білоброва.
Як наголошує режисер фільму Ія Барателі, мета стрічки – показати, що війна між Грузією і РФ не розпочалася зненацька, а готувалася заздалегідь, впродовж кількох років. Це – перша грузинська кіноробота подібної тематики, заснована не на емоціях, а на документальних матеріалах. Стрічка створена як відповідь на російську картину “08.08.08”, де, за словами авторів грузинського фільму, перекручені факти, ведеться відверта антигрузинська пропаганда шляхом фальшування подій та фактів і відвертої брехні.
– В Україні зараз коїться майже те ж, що й 2008 року в Грузії. Тоді було анексовано Абхазію й Південну Осетію. Фактично була згрупована танкова колона російських окупаційних військ, яка готувалася йти на Тбілісі. Й лише введення авіаносців США і НАТО врятувало Грузію від повної окупації. Вже тоді національно-демократичні сили били на сполох, – зазначив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олег Пустовгар. – 2008 року разом із грузинською громадою ми організували спільний мітинг-пікет біля облдержадміністрації, яким хотіли попередити, що більшість російської політичної еліти мислить категоріями російського шовінізму, зневаги до інших націй. Демонстрація таких фільмів допомагає усвідомити всю загрозу експансії сусідньої держави, тому українці мають бути єдиними, згуртованими.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.