“Голосуємо за мир в Україні, за щастя і спокій у кожній родині”

На території Полтавської області налічується 8 територіальних виборчих округів та 1272 дільниці, що використовувалися для проведення позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року. Зареєстровано 1 мільйон 182 тисячі 248 осіб, які мають право на здійснення волевиявлення. Як повідомили у ВЗГ УМВС України в Полтавській області усі виборчі дільниці на Полтавщині вчасно відкрилися і зачинилися. Процес голосування традиційно пройшов організовано, спокійно, без значних правопорушень та порушень виборчого законодавства. Цього разу була зафіксована досить висока явка виборців. У середньому вона склала 64 відсотки. Найвищий відсоток явки мешканців області на виборчі дільниці зафіксовано по ТВО № 149 (Лубенський, Оржицький, Семенівський, Хорольський райони, місто Лубни) та ТВО № 153 (Гадяцький, Гребінківський, Лохвицький, Пирятинський, Чорнухинський райони) – 66 відсотків.
***
На виборчій дільниці № 531176, що входить до територіального виборчого округу № 146, зареєстровано 2415 виборців. Станом на 19.00 волевиявлення здійснили 1460 виборців, що становить 60,45 відсотка від загальної кількості. Як зауважила голова дільничної виборчої комісії Тамара Яковенко, з огляду на короткий термін підготовки до позачергових виборів, для роботи такої великої дільниці було виділено 12 членів ДВК. Це, на її переконання, дуже мало, і сам хід голосування міг бути надзвичайно уповільненим, що, звісно, викликало б обурення людей. Голова ДВК зверталася з цією проблемою до окружної виборчої комісії, і вже в останній момент на дільницю були додатково призначені чотири члени комісії. Особливу активність виборці на цій дільниці проявили вранці, але черги великими не були, говорить голова ДВК. На дільниці працювали шість спостерігачів – представників кількох кандидатів у президенти. На дільниці за дотриманням правопорядку слідкували два міліціонери. Також прийшли два представники полтавської самооборони. Але згідно із виборчим законодавством у залі, де безпосередньо проходило голосування, ні міліція, ні самооборонці присутніми не були.
У ході голосування були виявлені помилки у списках виборців. “З одного боку, можливо, в цьому є вина і самих виборців, які напередодні голосування не звірили списки, а з іншого боку, я вважаю, є недопрацювання співробітників Держреєстру”, – говорить Тамара Яковенко.
Загалом процес волевиявлення на виборчій дільниці № 531176 пройшов спокійно, виважено, без нестандартних ситуацій та провокацій. Виборці поставилися до виконання свого конституційного обов’язку свідомо і відповідально, щоправда, з різними оцінками і поглядами. Бо, приміром, на запитання, чого вони очікують від позачергових виборів Президента України, подружжя людей старшого віку розповіло, що сподівається на мир у країні, припинення воєнних дій у східних регіонах, повернення військових додому, на цілісну країну, стабільну, процвітаючу, яка крок за кроком наближатиметься до Європи. Хоча подружжя зізналося, що кожний із них всі ці зміни бачить під керівництвом “свого” кандидата в президенти. А от молоде подружжя віддало свої голоси за спільного кандидата в президенти. Але кардинальних змін від цього вони не очікують. Батьки трьох малолітніх діток вважають, що серед запропонованих кандидатів немає жодного, який би міг кардинально змінити життя в країні, зробити його кращим і гідним великої європейської держави. Тож головне зараз для них – здоров’я їхніх дітей.
***
Усі 98 виборчих дільниць Кременчука територіального виборчого округу № 148 у день позачергових виборів Президента України у повній готовності вчасно розпочали свою роботу. В місті зробили все необхідне, щоб волевиявлення громадян відбулося на належному рівні. Створений до цього штаб оборони міста подбав і про відповідний захист виборців. Для забезпечення громадського порядку 25 травня вулиці наддніпрянського міста патрулювали правоохоронці із залученням представників громадських формувань. Значно посилили й охорону блокпостів, розміщених на в’їздах до Кременчука.
На щастя, обійшлося без ексцесів. Усього участь у голосуванні взяли
100 990 кременчужан, що становить 66,57 відсотка від загальної кількості виборців.
Як зазначив голова окружної виборчої комісії Михайло Василенко, усі дільничні комісії працювали злагоджено й відповідально. Однак не обійшлося без прикростей. Зокрема на дільниці № 82 уже під час підрахунку голосів на кількох бюлетенях виявили відсутність печатки. Як з’ясувалося, причиною такої недбалості став людський фактор. Натомість на дільниці № 51 напередодні виборів не вистачало бюлетенів. Їх було на 24 менше, ніж виборців у списку. Центральна виборча комісія досить оперативно відреагувала на цей недолік і додатково надіслала необхідні бюлетені.
Оцінюючи виборчу кампанію у Кременчуці, можна стверджувати, що місто продемонструвало високий патріотичний підйом і спроможність згуртуватися у критичний для держави час.
***
За кілька хвилин до початку голосування біля Палацу культури “Миргородкурорту”, де і розташувалася виборча дільниця, почали збиратися відпочиваючі. Усі хотіли в числі перших виконати свій громадянський обов’язок. Активності виборців додавав той факт, що в їх числі були жителі з тих регіонів Донбасу, де дорогу до виборчих дільниць блокували терористи. “Ми рахували і донецькі голоси”, – відзвітував голова дільничної виборчої комісії № 531032 територіального виборчого округу № 150 Володимир Самар.
Особливістю виборів у Миргороді в курортний сезон була велика кількість відпочиваючих у тутешніх оздоровницях. Всього до міського відділу ведення державного реєстру виборців із заявами про внесення до списку на право голосувати звернулися більше тисячі громадян із багатьох регіонів України. За винятком кількох осіб, які запізнилися подати заяви у визначений термін, усі приїжджі мали можливість законно голосувати разом із жителями Миргорода на найближчих до їх тимчасового перебування дільницях.
***
У селі Висока Вакулівка Козельщинського району, на виборчій дільниці № 530334 територіального виборчого округу № 151, кількість зареєстрованих у виборчих списках становила 384 особи. Перші відвідувачі прийшли на дільницю вже о восьмій ранку, розповів голова виборчої комісії Юрій Юренко. Для молоді, яка проголосувала вперше, влаштували імпровізоване свято – з квітами та аплодисментами. По-особливому виглядала й зала, у якій обирали Президента України, – її прикрасили в національному стилі. Один із виборців-“дебютантів”, Богдан Бажан, розповів, що прийшов віддати свій голос за краще майбутнє Батьківщини. Для людей, які за станом здоров’я не мали можливості самотужки дістатися до виборчої дільниці, організували підвіз чи голосування вдома. Чи не найстаршою серед виборців, які самостійно завітали на голосування, була майже дев’яносторічна Лідія Хрін. Вона розповіла: “Голосую за мир в Україні, за щастя і спокій у кожній родині”.
***
На одній із виборчих дільниць територіального виборчого округу
№ 149, що розташована у приміщенні Хорольської гімназії, людно.
– Люди активно голосують, і старше покоління, і молодь. До тих виборців, які не можуть самостійно прибути на виборчу дільницю, поїхали три члени нашої комісії. Робота триває, зауважень не було, спостерігачі організацією процесу задоволені. Спостерігають за виборчим процесом представники окремих партій та кандидатів у президенти та представник компанії TNS, що проводить екзитпул, – зазначила голова ДВК
№ 530864 територіального виборчого округу № 149 Лариса Ребрик.
***
У Машівському районі на дільниці територіального виборчого округу
№ 152 прийшли голосувати 10 тисяч 510 чоловік, це 65 відсотків виборців. Усі 28 виборчих дільниць району відкрилися вчасно. Люди йшли голосувати цілими сім’ями, вбравшись у вишиванки. А члени комісії виборчої дільниці № 530532, що працювала у приміщенні Машівського районного будинку культури, у повному складі одягли вишиті сорочки. Це приємно вражало і виборців, і спостерігачів.
***
Як повідомили у ВЗГ УМВС України в Полтавській області, на Полтавщині волевиявлення громадян на позачергових виборах Президента України традиційно пройшло без значних порушень. Ті, що зафіксовані, не могли кардинально вплинути на хід голосування і на його результати. Приміром, ще напередодні, 24 травня, до Хорольського райвідділу УМВС України в Полтавській області надійшло звернення від голови дільничної виборчої комісії № 530892, що розташована в с. Покровська Багачка Хорольського району, про те, що з 10-ї до 18-ї години невідома особа викрала печатку виборчої дільниці. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 357 ККУ (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження). На початок голосування печатка була знайдена. Виборчий процес на дільниці пройшов без ускладнень.
25 травня кілька порушень було зафіксовано у Полтаві. На дільниці
№ 531209 (територіальний виборчий округ № 146) голова ДВК разом із представником правоохоронних органів усупереч вимогам виборчого законодавства відкрила сейф із бюлетенями без присутності інших членів дільничної комісії та спостерігачів.
Цю інформацію спершу оприлюднили журналісти інформагенції, а вже потім зафіксувала група моніторингу та аналізу інформації обласного управління міліції й передала до чергової частини Ленінського райвідділу. На місце події виїхала слідчо-оперативна група і встановила, що процедурне порушення таки мало місце. Працівник міліції у цей час, згідно з алгоритмом дій нарядів міліції по несенню служби на виборчій дільниці, знаходився біля приміщення, в якому розташована виборча дільниця. Згодом голова ДВК пояснила свої дії недосконалим знанням виборчого законодавства та відсутністю досвіду.
Також в обласному центрі в мікрорайоні Алмазний обласного центру неподалік виборчої дільниці № 531247 (146-й виборчий округ) невідомі розклеїли листівки із закликами бойкотувати вибори. На місці працювала слідчо-оперативна група Полтавського міського управління міліції.
Загалом координатор громадської організації “Опора” в Полтавській області Сергій Хоменков прокоментував хід виборів у нашій області як такий, що пройшов без значних порушень, які б могли вплинути на результати голосування. Водночас спостерігачі від “Опори” повідомили про дрібні порушення. Найчастіше це – порушення таємниці голосування, коли багато виборців, не дочекавшись своєї черги до кабіни для голосування, заповнювали бюлетені прямо у залі виборчої дільниці, або ж у кабіну для голосування заходили з дітьми. Також зафіксований факт конфлікту між спостерігачами і членами виборчої комісії, коли останні були незадоволені тим, що перші занадто втручалися у роботу виборчої дільниці, проводили фото- та відеозйомку. Та Сергій Хоменков вважає, що така активність спостерігачів йде лише на користь об’єктивності виборів.
***
Про результати роботи на виборчих дільницях спостерігачів від ГО “Опора” повідомив на прес-конференції 26 травня координатор цієї громадської організації у Полтавській області Сергій Хоменков. Від вказаної фундації на Полтавщині працювало 60 представників, 5 мобільних груп. Значних порушень на виборчих дільницях не виявлено. Порушення, за оцінками “Опори”, не могли вплинути на результати голосування.
***
Коли номер “Зорі Полтавщини” підписувався до друку, станом на 16.30 26 травня Центральна виборча комісія опрацювала 89,47 відсотка бюлетенів територіальних виборчих округів, розташованих на Полтавщині. За даними ЦВК, за Петра Порошенка проголосувало 54,38 відсотка, за Юлію Тимошенко – 14,29 відсотка, за Олега Ляшка – 10,95 відсотка, за Анатолія Гриценка – 5,44 відсотка, за Сергія Тігіпка – 4,1 відсотка виборців нашої області.

Репортаж підготували Анна ВАСЕЦЬКА, Олена ІГНАТЕНКО, Віра ІЛЬКОВА, Віктор КІКОТЬ, Леонард НІКОЛАЄНКО, Ольга ЩЕГЛОВА, Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото), Анна ЧАПАЛА (фото)/ “Зоря Полтавщини”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.