Зелена кухня весни

Борщ зі свіжим щавлем у багатьох українських родинах – страва улюблена й довгождана, адже смакують нею переважно навесні, коли особливо хочеться поринути у по-справжньому теплі дні.
Традиційний
500 грамів нежирної свинини з кісточкою, 1 морквина, 1 цибулина, 4 картоплини, 3 круто зварених яйця, по два пучки шпинату й щавлю, зелень кропу та петрушки, запашний перець горошком, мелений чорний перець, сіль.
Залийте м’ясо 3 літрами води, доведіть до кипіння на сильному вогні. Потім відразу ж зменшіть вогонь, зніміть піну, додайте очищені цибулину й морквину, запашний перець, посоліть і варіть близько години. Піну потрібно періодично знімати.
Вийміть з бульйону цибулину й морквину. Цибулину викиньте, а морквину відкладіть в іншу посудину. М’ясо теж можна вийняти й тримати накритим, бажано в теплому місці. У каструлю з бульйоном долийте окріп приблизно до 3 літрів, додайте нарізану крупною соломкою картоплю. Варіть хвилин 10.
Натріть на дрібній тертці морквину й також додайте в бульйон. Поперчіть. Ретельно промиті шпинат і щавель наріжте невеликими смужками. Спочатку покладіть у борщ шпинат і варіть 5 хвилин. Потім додайте щавель. Відразу після закипання борщу зніміть каструлю з вогню. Залиште на 15 хвилин настоюватися.
2 яйця наріжте кубиками, третє – кружечками. Розлийте борщ у тарілки, в кожну покладіть шматок м’яса, посічену зелень петрушки й кропу, яєчний кружечок. Зверху посипте нарізаним яйцем. За бажанням можна додати сметану.
У горщиках
350 грамів курятини, 6 картоплин, 1 цибулина, 1 морквина, по великому пучку щавлю і кропу, 2 яйця.
М’ясо й картоплю наріжте шматочками. Складіть у горщики. Залийте курячим бульйоном і поставте в духовку. Тим часом поріжте цибулю, натріть на тертці моркву й обсмажте на олії.
Відваріть яйця і, коли охолонуть, дрібно наріжте. Потім наріжте щавель і кріп. До цього часу інгредієнти в горщиках уже будуть готові до “зустрічі” із засмажкою, яйцями та зеленню. Відправте їх у горщики й знову поставте посудини в духовку до повної готовності страви. Подавайте зі сметаною.
На сироватці
1 літр наваристого м’ясного бульйону, два пучки щавлю, 2 цибулини, 2 морквини, 5 – 6 круто зварених яєць, 1 літр кислуватої сироватки, 2 – 3 картоплини, зелена цибуля, петрушка, кріп.
У доведений до кипіння бульйон покладіть порізану соломкою картоплю. Цибулю поріжте кубиками, моркву натріть на тертці, спасеруйте й додайте в бульйон. Щавель помийте й поріжте довгими смужками, обдайте окропом. Через 2 – 3 хвилини покладіть у бульйон. Яйця наріжте кубиками і також відправте в борщ. Потім пошаткуйте й додайте зелень, посоліть страву. Після цього влийте сироватку й дайте покипіти 2 хвилини. Борщ готовий. Він смакує не тільки гарячим, а й холодним.
Із фрикадельками
2 картоплини, 1 морквина, 1 маленький буряк, по пучку щавлю, листя молодих буряків, зеленої цибулі, 1 яйце, 200 грамів свинячого фаршу, сіль за смаком, 3 літри води.
У киплячу підсолену воду покладіть порізану картоплю, згодом – моркву. Окремо зі свинячого фаршу сформуйте маленькі фрикадельки (без солі) й відправте їх у каструлю до овочів. Листя буряка та щавель дрібно наріжте й також покладіть у борщ.
Потім додайте тертий молодий буряк і посічені пірця цибулі. Яйце розбийте в чашку й добре перемішайте. Влийте в борщ тоненькою цівкою, постійно помішуючи.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.