Вони наближали перемогу

На фронтах Великої Вітчизняної війни працювало понад 150 військових кінооператорів-хронікерів, день за днем знімаючи на плівку ратну звитягу радянських солдатів і партизанів. За роки війни було знято близько 5 мільйонів метрів плівки з унікальними кадрами, які правдиво відобразили гіркоту відступів і біль втрат, розруху міст і сіл, мужність і переможну ходу наших військ до такої омріяної Перемоги.
Для військової аудиторії і трудівників тилу на екрани випущено 500 номерів документальних кіножурналів, бойових кінозбірників і понад 200 повнометражних фільмів, присвячених вирішальним битвам Радянської Армії. Особливий успіх у мільйонів глядачів мали стрічки “Розгром німецько-фашистських військ під Москвою”, “Ленінград в обороні”, “Один день війни”, “Народні месники” та багато інших.
Неоціненний внесок у фронтовий кінолітопис зробив всесвітньо відомий майстер художнього поетичного кіно, наш незабутній Олександр Петрович Довженко. В нелегкий час випробувань своєю активною громадською позицією він проявив себе як один з найталановитіших кінопубліцистів, створивши такі визнані шедеври кінодокументалістики, як фільм “Битва за нашу Радянську Україну” і “Перемога на Правобережній Україні та вигнання німецьких загарбників з української радянської землі”. У зйомках цих стрічок було задіяно більше 40 військових кінооператорів, уміле керівництво якими здійснював Олександр Довженко.
В своїх хронікально-документальних картинах Довженко поетично, філософськи роздумував над головними проблемами світової історії, оспівуючи велич подвигу і безсмертя народу-переможця. Митець наставляв фронтових операторів перед зйомками бойових дій: “Війну в мистецтві слід показувати через красу, маючи на увазі велич і красу людських вчинків на війні”. Й військові кінодокументалісти разом з бійцями і командирами мужньо переносили нелегкі й трагічні будні війни, пліч-о-пліч йшли з наступальними військами.
35 військових кінооператорів полягли в боях смертю хоробрих. Пізніше, після Перемоги, їхній мужності, самопожертві були присвячені художні фільми “На дорогах війни” та “На передній лінії вогню”.
Додам, що військові кінохронікери відзняли на плівку і бойові операції з визволення України та зокрема полтавського краю від ворога. Цим подіям присвячено хронікально-документальні картини “Велика Вітчизняна”, “Другий Український”, “Невідома війна”, “Операція “Френтік”…
Відзначаючи сьогодні День Перемоги, ми схиляємо свої голови у сердечній шані нашим сивочолим ветеранам-фронтовикам, живим і полеглим героям, тим, хто захистив нас від фашистського поневолення. А ще ми глибоко вдячні неспокійному племені військових кінооператорів, які своїм творчим і бойовим подвигом дали нам, прийдешнім поколінням, щасливу можливість сьогодні й завжди бачити на кіно- і телеекранах велич подвигу наших батьків та дідів у роки Великої Вітчизняної війни.

Євген НІКОЛЕНКО
Член НСЖУ

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.