Лубенський чудотворець із Константинополя

15 травня православні віряни вшановують пам’ять святителя Афанасія, патріарха Константинопольського, Лубенського чудотворця.

Святитель Афанасій III Пателарій, патріарх Царгородський (Константинопольський) за національністю був греком. Народився на острові Крит, найімовірніше, в 1597 році в благочестивій і знатній родині. Юнак мав усі підстави розраховувати на вдалу кар’єру, та світське життя було йому не до душі. Після смерті батька він вирушив до Солунського монастиря, а згодом – на Афонську Гору, де став послушником. Потім здійснив паломництво в Єрусалим, відвідав палестинські обителі, в одній з яких прийняв чернечий постриг з ім’ям Афанасій.
Після повернення в Солунь (Салоніки, Греція) подвижник служив священиком і поширював Христове вчення серед волохів та молдаван, переклавши для них Псалтир з грецької мови. Святість його життя і високе благочестя стали відомі за межами рідного краю. Патріарх Константинопольський Кирило І (Лукаріс) призначив подвижника проповідником при патріаршій кафедрі. Незабаром Афанасій був зведений в єпископський сан і поставлений митрополитом Солунської Церкви.
У 1634 році, в день великого свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, його обрали патріархом Константинопольським. На першосвятительській кафедрі він розпочав боротьбу за православ’я проти єретиків, єзуїтів і мусульман. Але недоброзичливці уже через 40 днів зуміли його змістити. Святитель вирушив на Афон, проте невдовзі повернувся й знову обійняв патріарший престол. Цього разу йому вдалося втримати церковну владу в своїх руках протягом року. В 1652-му святитель Афанасій утретє був зведений на Вселенську кафедру. Утім пробув на ній лише 15 днів. Переслідуваний мусульманами та єзуїтами, фізично знесилений, він дістався до Молдавії, де прийняв в управління монастир святителя Миколая в місті Галаці (нині – Румунія).
У січні 1653-го здійснив подорож до Московії. Шлях лежав через розорену визвольною війною Україну. Зупинившись у Путивлі, Афанасій наприкінці січня відвідав також Чигирин, де його гостинно зустрів Богдан Хмельницький. На початку квітня святитель прибув до Москви. Отримавши щедру милостиню на потреби монастиря від царя Олексія Михайловича, у грудні 1653 року вирушив назад у Галац. Але в дорозі захворів і в лютому 1654 року зупинився в Преображенському Мгарському монастирі поблизу Лубен.
5 квітня святитель відійшов до Бога. Ігумен Петроній, братія монастиря та свита подвижника поховали його в храмі під амвоном, біля церковних воріт, у сидячому положенні, як і належить східним патріархам. Коли через 8 років відкрили гробницю, то побачили тіло святителя нетлінним. 1 лютого 1662-го був здійснений соборний чин канонізації святителя Афанасія, патріарха Царгородського, Лубенського чудотворця. Святкування його пам’яті встановлено 2 (15 за н. с.) травня, в день пам’яті святителя Афанасія Великого, патріарха Александрійського.
Слава про чудесне зцілення від мощей Афанасія Сидячого поширилася далеко за межі Козаччини. Тисячі людей вирушали до Мгарського монастиря з надією і вірою. Усе змінилось із приходом до влади більшовиків. У 1922 році почалося вилучення церковних цінностей з усіх українських храмів. Вимагала атеїстична влада віддати й труну Афанасія Сидячого (адже вона була з чистого срібла й важила 4 пуди 10 фунтів). Тоді десятки тисяч людей оточили собор і не підпускали комісарів до мощей святителя. Церковна служба тривала цілодобово. Влада розпочала поблизу монастиря військові навчання, на які прибули солдати із артилерією, але люди на це не зважали.
Відступили віряни-селяни лише з початком жнив. Ченці самі переклали мощі Афанасія в дерев’яну труну, а срібну раку комісари відвезли до Харкова. Туди ж пізніше були перенесені й мощі святителя. Нині їм можна вклонитися у Благовіщенському кафедральному соборі міста Харкова.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.