Полтавці вшанували Героїв Холодноярської Республіки

Більше сотні полтавців вирушили у подорож Черкащиною до Холодного Яру, в мандрівку з пригодами, що була присвячена Героям Холодноярської Республіки. Саме там українські патріоти щорічно вшановують борців за волю України.
Мешканці Полтави з ентузіазмом сприйняли ініціативу народного депутата свободівця Юрія Бублика: відправитися до історичного місця, за умови попереднього ознайомлення з книгами “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського або “Чорний Ворон” Василя Шкляра. Також мандрівникам пропонувалося відвідати старовинний Мотронин монастир, де колись вінчався Хмельницький, побачити 1100-літній дуб, під яким спочивали Северин Наливайко, Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Максим Залізняк, Андрій Журба.
Комфортабельним автобусом 12 квітня полтавці виїхали в напрямку Черкащини. Під час тривалої п’ятигодинної дороги на вмонтованому екрані їм продемонстрували фільм “Відродження нації”. Решту часу вони насолоджувалися українською музикою та активно дискутували з приводу прочитаних книг і побаченого фільму.
Спершу полтавці побували в Суботові, відвідали Ільїнську церкву, де відбувалася панахида за гетьманом Богданом Хмельницьким, його синами Тимошем та Юрієм, старшиною та козацтвом, а також командармом Михайлом Омеляновичем-Павленком, письменником Юрієм Горлісом-Горським, іншими учасниками Першого зимового походу Армії УНР, яка в лютому 1920 року прийшла на Чигиринщину. Також полтавцям вдалося побувати у замчищі Богдана Хмельницького і відвідати садибу “У пані Олі” – українську автентичну корчму, в якій на них чекала несподіванка: славнозвісний письменник Василь Шкляр теж завітав посмакувати галушками, тож полтавці мали можливість познайомитися з автором саме того роману, що за ініціативою народного депутата гарантував полтавцям мандрівку до Холодного Яру.
Після Суботова громада поїхала до хутора Буда, де змогла побачити легендарний дуб Залізняка і побувати на великому концерті кобзарських цехів та гурту “Рутенія”.
Полтавських паломників, що приїхали першого дня, очікувала ночівля у сільській бібліотеці, де до них приєдналися патріоти з Черкащини. Облаштувавши свій побут, хлопці та дівчата переглянули кінострічку про події на Майдані з промовистою назвою “Зима, що нас змінила”, а також два документальних фільми про Холодний Яр. Адже, зважаючи на те, що відбувається в країні, молоді необхідно бадьорити свій патріотичний дух для збереження цілісності Української держави.
Погода, звісно, вплинула на деякі організаційні моменти, однак не зіпсувала настрій та враження від мандрівки. Хоч рясний дощ змусив готувати польову козацьку кашу на відкритому вогні не півгодини, як планувалося, а півтори, громада таки добилася свого – все було зварено й усі нагодовані. В складі делегації були також і полтавські пластуни, і члени новосанжарського ВМО “Сокіл”, які, зважаючи на свою підготовку, й взялися за приготування їжі в несприятливих умовах.
Решта полтавців, що прибули до Холодного Яру днем пізніше, стали учасниками урочистостей у селі Мельники, а також вирішили зробити піший вимарш на декілька кілометрів до Мотрониного монастиря. При цьому вони також вклонилися могилам Василя Чучупака та холодноярців на цвинтарі Мельників і мали можливість побувати біля дуба Максима Залізняка. Щасливою несподіванкою для тих, хто прибув другого дня, стало і їхнє знайомство з Василем Шкляром на хуторі Буда, поблизу музейно-етнографічного комплексу.
Полтавці надзвичайно вдячні народному депутату Юрію Бублику за те, що він уже другий рік поспіль дієво підтримує ініціативу патріотичних сил щодо відвідання урочистостей у Холодному Яру. Сам же депутат зазначає:
– Поїздка в Холодний Яр започатковує цикл запланованих нами таборових подій і заходів, які спрямовані на відродження національної свідомості, формування патріотизму в молоді. Це власне і вишкільні заходи ВМО “Сокіл” і “Студентська свобода”, і літній відпочинок пластунів, і ще ряд заходів етнографічного характеру. Молоді полтавці на прикладі героїв вчитимуться бути справжніми патріотами й захисниками України.
(Друкується у порядку, визначеному Законом України “Про статус народного депутата України”).

Прес-служба народного
депутата України Юрія Бублика

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.