Дискусійні питання стабілізації і розвитку економіки

У сесійній залі обласної ради протягом майже шести годин тривало пленарне засідання двадцять другої сесії Полтавської обласної ради шостого скликання.
Провів засідання голова обласної ради Петро Ворона (“УДАР”). У роботі сесії взяли участь голова обласної держадміністрації Віктор Бугайчук, народний депутат України Юрій Бублик (округ № 145, фракція ВО “Свобода”), заступники голови облради, в.о заступників голови ОДА, керівники районних, міських рад, райдержадміністрацій, обласних структур, представники громадських, профспілкових організацій, духовенства.
Велася пряма трансляція засідання обласною телерадіокомпанією “Лтава”. Роботу розпочали з вручення Почесної грамоти обласної ради письменнику, члену НСПУ й НСЖУ Миколі Костенку та Подяки обласної ради представникам освітньої галузі – учителю Семенівського НВК №1 ім. М.М. Хорунжого Зої Заложник, викладачу Кременчуцького педагогічного училища імені А.С. Макаренка Валентину Мельнику, заступнику директора Полтавської гімназії №6 Євгенію Перепьолкіну, учителю Полтавської ЗОШ І–ІІІ ступенів №29 Анатолію Поліщуку, учителю Полтавської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №3 Людмилі Черевко, заступнику директора Кременчуцького ліцею №4 Олександрі Шушпановій.
Новообраним головам районних рад були вручені іменні посвідчення для входу до Верховної Ради України та Полтавської обласної ради.
Голова обласної ради представив загалу новопризначених голів районних державних адміністрацій області, побажавши їм плідної роботи для блага області.
Утворивши секретаріат засідання, затвердивши регламент роботи, порядок денний із додатковими питаннями і оголосивши про те, що надаватимуть слово представникам громадськості у разі потреби при розгляді кожного питання, народні обранці приступили до роботи.
Головуючий оголосив про створення в обласній раді депутатської групи “Полтавщина”, яку очолює Олександр Удовіченко (позафракційний), і депутатської групи “Промисловці Полтавщини” під головуванням Ігоря Чобітька (позафракційний). А також про те, що Ігор Горжій згідно з його заявою увійшов до фракції “Батьківщина”.
Звіт про виконання обласного бюджету за 2013 рік на розгляд депутатів представив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. Планові показники бюджету, зазначив він, виконані на 106 відсотків. Надпланові надходження становлять 49 мільйонів гривень. До загального фонду облбюджету, без врахування дотацій і субвенцій, надійшло 726 мільйонів гривень, що на 8 мільйонів, або на 1 відсоток, менше від плану та на 157 мільйонів (або 18%) менше, ніж у 2012 році. Плати за користування надрами в 2013 році надійшло 65 мільйонів, це 178 відсотків до плану. До обласного бюджету перерахована дотація вирівнювання з Держбюджету в сумі 521 мільйон у повному обсязі. Видатки загального фонду з урахуванням міжбюджетних трансфертів виконано в сумі 2 мільярди 788 мільйонів, що становить 96,5% до уточненого розпису на рік. Видатки спеціального фонду проведені в сумі 224 мільйони гривень, або 65% до річних планових призначень.
Сесія затвердила звіт про виконання обласного бюджету за минулий рік: за доходами – в сумі 3021,2 мільйона гривень, за видатками – в сумі 3013 мільйонів.
Депутати прийняли обласну цільову соціальну Програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на 2014–2016 роки, яку презентував у сесійній залі директор департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. Головною метою програми є зниження темпу поширення інфікування вірусним ураженням печінки, впровадження загального вільного доступу населення до якісних послуг із профілактики, діагностики та лікування недуги. Нині в області близько 7 тисяч пацієнтів з такою хворобою, активну фазу мають близько тисячі пацієнтів. Доповідач коротко охарактеризував профілактичні, лікувально-діагностичні заходи в рамках програмного документа та їх ефективність, зазначив, що в Полтаві створений обласний гепатологічний центр. Відповідаючи на запитання представників громадськості, головний медик Полтавщини сказав, що програма не зменшить кількість хворих, оскільки епідемія вірусних гепатитів розглядається як друга за соціально-економічною значимістю епідемія вірусного походження, ВООЗ прогнозує, що число недужних може зрости. Головне – зменшити смертність від цієї патології, надати якісне лікування.
Зміни і доповнення до програм впровадження в області другої фази Проекту Європейського Союзу (ЄС) та Програми Розвитку Організації Об`єднаних Націй (ПРООН) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2012–2015 роки” й Регіональної програми розвитку внутрішнього виробництва “Модернізація – стратегічний вибір Полтавщини” представила директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович. Так, у 2013 році було передбачене фінансування оонівської програми коштами обласного бюджету в розмірі 1 мільйон 375, 2 тисячі гривень. Кошти в повному обсязі виділені 11 районам – учасникам проекту, використано ними 1 мільйон 99 тисяч, потрібно передбачити решту фінансування в сумі 275 тисяч гривень в 2014 році, зазначила вона.
Зміни до програми розвитку внутрішнього виробництва стосуються перерозподілу коштів: замість 40 тисяч на інформаційну підтримку реалізації програми і такої ж суми на моніторинг та контроль за впровадженням заходів нині, враховуючи складну економічну ситуацію, постанову про економію державних коштів, виділяється половина передбаченої суми – 40 тисяч на проведення моніторингу по всій області. Також додатком до зазначеної програми пропонується пілотний проект “Розвиток ринку органічної продукції”. Депутат Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”) зауважив, що в умовах, коли вітчизняним підприємствам потрібно шукати нові ринки збуту, слід більше запрошувати іноземних делегацій, представників фірм і знайомити з тим, що виробляється на Полтавщині.
Обидва економічних проекти депутати прийняли.
Дискусійним був розгляд питання про внесення змін до Програми безпеки дорожнього руху на 2011–2014 роки. Депутати Олександр Масенко (КПУ), Микола Хоменко (позафракційний) поставили представникам обласної ДАІ запитання щодо роботи стаціонарних постів ДПС, зокрема Лубенського та Чутівського, поцікавилися, що там зроблено за кошти, раніше виділені обласною радою. Депутати Степан Бульба (СПУ) звернув увагу на роботу світлофорів у Полтаві, Тетяна Капліна (“Совість України”) наголосила, що пріоритетом у роботі автоінспекції має бути профілактика ДТП, Юрій Лебедин (позафракційний) підкреслив, що побори з водіїв на дорогах – явище неприпустиме. Нардеп Юрій Бублик також наголосив, що з особовим складом ДАІ має бути проведена значна робота, щоб вони не намагалися “збити” гроші з водіїв за порушення, а не допускали порушень Правил ПДР і щоб люди бачили, що в країні щось змінюється, зокрема на дорогах.
Були внесені зміни і доповнення до Комплексної програми профілактики правопорушень на 2011–2015 роки.
Про внесення змін до цільової регіональної Програми “Власний дім” на 2012–2016 роки доповіла депутатам голова обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Світлана Янко. Зокрема пропонується внести до переліку отримувачів кредитів за цією програмою мешканців не лише сіл, а й селищ міського типу. Були пропозиції від громадськості – внести такі поправки, щоб житлові умови за допомогою фонду могли поліпшити й родини, які переселяються в сільську місцевість із міст області, а також із Криму; зробити прозорішою діяльність фонду і доопрацювати Положення про нього. Депутат Олександр Іваніна (позафракційний) відзначив, що нині розглядається Програма “Власний дім”, а не робота названого фонду; голова облради Петро Ворона підкреслив висловлену депутатами на комісіях необхідність створити Наглядову раду фонду.
Зміни до обласної комплексної Програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями представила директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. Вона зазначила, що проект рішення стосується збільшення допомоги вдовам ліквідаторів аварії на ЧАЕС та воїнів-інтернаціоналістів з 300 до 400 гривень. Думками з цього приводу поділилися депутати Олександр Масенко та Степан Бульба, які підтримали збільшення коштів на ці потреби, але вважають, що фінансова допомога має бути більшою, особливо на лікування і ліки.
Депутати затвердили також Перелік природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2014 році; пооб’єктний Перелік робіт з охорони земель, витрати по яких підлягають компенсації за рахунок коштів обласного бюджету, що надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва; Переліки об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області, які будуть фінансуватися в 2014 році за рахунок субвенції з Держбюджету.
Зокрема директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов пояснив депутатам і керівникам районів, що кошти за роботи з охорони земель розподіляються так: 25% йдуть до обласного бюджету, 15% – до районного і більша частина, 60%, – залишаються в сільських і селищних радах. Тож є можливість витратити їх на місцях на рекультивацію, меліорацію земель, посадку лісів, розчищення чагарників і виготовлення техдокументації для проведення грошової оцінки земель. Керівникам районів вкотре нагадали, щоб не займали інертну позицію, а подавали заявки на відшкодування коштів на ці цілі з обласного бюджету. Яким чином приймаються заявки і як розподіляються кошти, поцікавився депутат Анатолій Шкарбан (позафракційний). Під час обговорення питання ремонту доріг депутати наголошували, що на ці цілі треба виділяти більше фінансування.
Депутат Олександр Масенко вніс пропозицію про виплату одноразової грошової допомоги інвалідам Великої Вітчизняної війни, учасникам бойових дій та сім’ям загиблих. Пропозиція була підтримана і прийнято відповідне рішення обласної ради. Внесені також зміни до обласної Програми надання депутатами обласної ради допомоги малозахищеним громадянам.
Дискусія розгорілася під час розгляду блоку питань, що стосувалися надання спецдозволів господарюючим структурам на розробку надр. Так, представники громадськості висловили протест, вишикувавшись перед трибуною сесії з плакатами, проти надання дозволу на видобування природного газу та супутніх корисних копалин газу компанії “Східний геологічний союз” на території Миргородського району. Про свою незгоду з рішенням надати дозвіл цій структурі висловилися члени Громадської ради при облраді, зокрема Ніна Кузьменко і Віра Маслак. Вони обурені тим, що надрами розпоряджаються подібним чином, адже надра належать народу, а депутати, забуваючи, що їх делегував у депутатські крісла народ, часто лобіюють чиїсь інтереси, дозволяючи отримувати прибутки з надр, а громадам з того дістаються копійки. Зокрема були незадоволені роботою профільної комісії з питань використання надр.
Виконавчий директор названої компанії Валерія Янченко сказала, що компанія невелика, працює близько десяти років, виконує програму з енергозабезпечення і перерахувала 6 мільйонів гривень на соціальну сферу. Громадськість вирішила, що цього замало, перебивала жінку несхвальними вигуками. Петро Ворона сказав, що у депутатів є претензії до багатьох нафтогазових підприємств, які працюють на Полтавщині, зокрема деякі з них не укладають соціальні угоди, а депутати обласної ради тут принципові: заходиш в область – надай допомогу території. “Східний геологічний союз” вже готовий надати таку допомогу в розмірі 3,5 мільйона гривень, і не можна це перекреслювати, позбавляючи місцеві громади цих коштів. Про це сказав і Віктор Бугайчук, зауваживши, що необхідно підтримувати власних виробників і місцеві підприємства. Свої думки стосовно блоку питань про надра висловили голова профільної комісії Олександр Залужний (“Совість України”), депутати Лев Жиденко (“УДАР”), Олександр Коваленко (позафракційний), Степан Бульба, Олександр Іваніна та інші, які наголошували, що слід брати до уваги потреби територіальних громад, де ведеться добувна діяльність, підтримувати прагнення підприємств працювати й інвестувати. Полтавська область багато дає в Держбюджет саме завдяки плати за надра. Від роботи підприємств цієї галузі нині багато чого залежить. Народний депутат Юрій Бублик зауважив, що збурення громади не буде, якщо такі питання вирішуватимуться прозоро і люди будуть знати, хто власники свердловин, які отримують прибутки і який зиск з того територіям. Олександр Масенко та Юрій Кривошеєв зазначали зокрема, що допомога, виділена компаніями на соцсферу, часто до сіл і містечок не доходить, тому до вирішення питань потрібно залучати й сільських голів. Представники Миргородської районної ради зазначили, що договорів з підприємством “Східний геологічний союз” не укладали. Депутати погодилися з тим, що до цих питань треба підходити більш прозоро. У наданні дозволу цьому підприємству було відмовлено. Подібний проект рішення по Полтавській газонафтовій компанії, яка мала намір видобувати газ у Карлівському та Машівському районах, відправлений на доопрацювання. Компаніям, які просили дозволу на розробку торфу, суглинків, піску та питної води, депутати його надали. Були розглянуті також інші питання – майнові, кадрові, зокрема продовжено дію трудових контрактів із керівниками обласних установ, затверджено розпорядження голови обласної ради тощо.
Сесія прийняла зміни у складі постійних комісій обласної ради, а також звернення: до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, до жителів Полтавської області. В обговоренні текстів звернень депутати були активними, думки висловили Володимир Оніщенко (позафракційний), Олександр Коваленко, Степан Бульба, Петро Ворона, Олександр Залужний, Василь Стасовський (СПУ), Валерій Капленко (“Совість України”), Олександр Масенко та інші. Тексти звернень опубліковані на офіційному сайті Полтавської обласної ради. Були підтримані депутатські запити Василя Стасовського, Олександра Коваленка.
Тривалим був розгляд питання “Різне”. Юрій Кривошеєв зачитав звернення жителів Біликів Кобеляцького району до народних депутатів від Полтавщини стосовно ситуації навколо діяльності ТОВ “Белгранкорм”. Депутат обласної ради четвертого та п’ятого скликань Юрій Кобченко звернув увагу на проблему реєстрації й оформлення земельних паїв, високу вартість семінарів з охорони праці для працівників, надмірні тарифи на послуги з підключення житлових будинків до газопостачання. Іван Панасенко (“УДАР”) сказав, повертаючись до теми надр, що власники і керівники добувних компаній мають особисто стояти перед депутатами і громадами сільських, районних, обласної рад, пояснюючи людям, що хочуть робити на певній території і яка від того користь усім; про більш ефективну організацію роботи облради в міжсесійний період; зазначив також необхідність скасування рішень обласної ради стосовно землевідводів гірничо-збагачувальному комбінату – якщо цього не зробити, може статися екологічне лихо.
Депутат Микола Хоменко зажадав від голови ОДА пояснень щодо цьогорічного святкування в області Дня Перемоги. На це Віктор Бугайчук відповів, що відзначення і вшанування ветеранів буде, але без червоних прапорів. Іван Коваль (“УДАР”) і Михайло Стеценко (КПУ) порушили проблему низьких закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, зокрема на молоко і зерно. Віктор Кордубан (позафракційний) висловив занепокоєння неправомірними вимогами екологічної інспекції до підприємств. Ростислав Гринчак (позафракційний) відповів на репліку щодо високих тарифів на підключення об’єктів до газової мережі та вартості лічильників. Виступили також голова Карлівської районної ради Петро Світлик, представники громадськості Кременчука.
По закінченні роботи пленарного засідання, де загалом було розглянуто понад 40 питань, голова облради Петро Ворона прокоментував представникам ЗМІ підсумки сесії, зокрема її дуже тривалу роботу:
– Є багато депутатів облради, які раніше були під суворою дисципліною, тиском, сьогодні вони розговорилися, говорили про проблеми. Це нормальна практика, коли депутати обговорюють більшість питань у сесійній залі, висловлюють свою позицію. У громадськості є недовіра до комісії з питань ПЕК і використання надр, це позначилося й на прийнятті рішень. Фактично сьогодні видаються дозволи приватним структурам на видобуток корисних копалин на Полтавщині, а взамін область практично нічого не отримує. І це тоді, коли третина газу України видобувається у нашій області. Роботу з надання дозволів треба змінювати. Обласна рада зараз переформатувалася, будуть зміни і в складах комісій. З’явилися дві нові депутатські групи, третина депутатів є позафракційними. Сьогодні 32 депутати були відсутні на сесійному засіданні, хтось – з поважних причин, а хтось і втратив віру в представницький орган. Хотілося б, щоб депутати відійшли від політичних питань до інтересів громади, області. Загалом ця сесія, яка була пробним каменем після Революції Гідності, пройшла гідно.

Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Анна ЧАПАЛА (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.