Поминання жертв “чорнобильського вогню”

26 квітня, у Світлу суботу, багато вірян прийдуть до храмів, щоб взяти участь у поминальному молебні за жертвами Чорнобильської катастрофи. Молебень на Світлому тижні служать за особливим пасхальним чином.
У всіх православних церквах України молитимуться за упокій душ загиблих героїв – ліквідаторів аварії на ЧАЕС – та багатьох тисяч мирних громадян, які в різні роки після техногенної катастрофи пішли за межу вічності внаслідок спричинених радіацією хвороб. Лунатимуть звернені до Всевишнього молитовні прохання про прощення безневинно загиблим їхніх вільних і невільних гріхів та про дарування їм Царства Небесного. Окремо під час відправи зазвичай згадують вогнеборців, які першими дали відсіч найстрашнішому удару атомної стихії.
У день Чорнобильської трагедії на церковних службах завжди багато людей, чиї рідні віддали життя заради порятунку світу. Згадати побратимів-ліквідаторів прийдуть їхні товариші, яким пощастило після отриманої дози опромінення залишитися живими й тільки згодом збагнути, яку страшну стихію довелося приборкувати. Утім дуже важливо, щоб пом’янути загиблих чорнобильців 26 квітня прийшли до храмів не лише ті, кого лихо торкнулося безпосередньо, а й усі, хто усвідомлює наш невимірний борг перед приборкувачами атомного вогню. Запалені нами свічки стануть виявом найвищої подяки за їхній подвиг.

Підготувала Ярослава ЦВІЛЕНЮК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.