Найглобальніше свято на планеті

Міжнародний день Землі, який відзначається 22 квітня, можна сміливо назвати найглобальнішим святом на планеті. Це своєрідна масштабна акція для привернення уваги всіх людей до існуючих і ймовірних проблем Землі. Більшість з них стосуються охорони навколишнього середовища, глобального потепління, збереження рослинності на планеті… Тож одним з основних заходів цього свята є озеленення вулиць, міст, країн, прибирання територій, очищення водойм… Також Міжнародний день Землі відзначається для того, щоб звернути увагу людства на те, що багатства нашої планети потрібно берегти, щоб передати їх наступним поколінням.
Засновником Дня Землі вважається американський громадський діяч Джон Мортон, який в 1840-х роках розгорнув кампанію із садіння дерев. А в 1872 році запропонував встановити день, який буде присвячений озелененню. Так з’явився День дерева, який відразу ж став дуже популярним. Незабаром така ініціатива переросла в суспільний рух. Протягом 100 років сенс свята розширився до загальної ідеї охорони довкілля, і в 1970 році з’явилася нова назва – День Землі, який став загальнонаціональним. У 1971 році ООН прийняла офіційну ухвалу про запровадження такого свята.
Міжнародним його оголосили в 1990 році. День Землі підтримали в більш ніж 120 країнах світу, а понад 40 країн об’єднали свої зусилля для проведення кампанії по збереженню біологічного різноманіття. У цей день кожний мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.
Із 1992 року День Землі став відзначатися в Україні як день захисту природи, день акцій із загострення уваги громадськості до проблем нашої планети.
В Україні екологічна криза значно поглибилась після аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. Ці обставини, а також складні соціально-економічні умови призвели до різкого погіршення здоров’я населення та зниження його відтворення.
Нині, коли у стосунках з природою людство зіткнулося із серйозними і складними проблемами, збереження довкілля є надзвичайно актуальним і вкрай необхідним. Цілком очевидно, що вплив людини на природу нині значно перевищує здатність біосфери до саморегуляції і ставить загалом під загрозу можливість її існування як системи. А тому людина й суспільство повинні докорінно змінити своє ставлення до природи та її ресурсів. І не лише у Міжнародний день Землі.
22 квітня в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути планетарну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 році. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, та орденів, медалей, інших почесних відзнак людей багатьох країн і є символом глобальної солідарності людей Землі.

Підготувала Ілона БОГАЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.