Борис ПАВЛОВ: “Громадянська свідомість наших співвітчизників – на високому рівні”

Для забезпечення належного соціально-правового захисту військовослужбовців, призваних під час часткової мобілізації, Верховна Рада України 27 березня 2014 року прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації”, який набув чинності з 1 квітня 2014 року. Про це на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” розповів військовий комісар обласного військового комісаріату, полковник Борис Павлов.
Він зазначив, що зміни внесено до Законів “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”, “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про державну таємницю”, “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. У результаті граничний вік перебування в запасі рядового, сержантського та старшинського складів збільшено до 50 років, молодших офіцерів – до 55 років, жінок-військовослужбовців – до 50 років. Забезпечено можливість призову на військову службу приватних підприємців без припинення їх підприємницької діяльності. Мобілізованим визначено виплату коштів на рівні військовослужбовців за контрактом. Також забезпечено розрахунок пенсій призваним офіцерам запасу і збереження розмірів пенсій офіцерам, які під час мобілізації будуть призначені на нижчі посади. За військовозобов’язаними громадянами залишаються попередні робочі місця та середній заробіток на підприємстві, в організації незалежно від підпорядкування і форм власності.
– На Полтавщині були випадки звільнення з роботи осіб, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, – проінформував Борис Павлов. – Це сталося, бо мобілізація розпочалася 17 березня, а відповідний закон набув чинності 1 квітня. В області близько 140 військовозобов’язаних звільнили з підприємств. Нині ми вживаємо необхідних заходів, аби вирішити цю проблему й поновити людей на робочих місцях.
Під час мобілізації не підлягають призову військовозобов’язані, заброньовані органами державної влади на період мобілізації; визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців; чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років; жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років; зайняті постійним доглядом за будь-якою особою, якщо більше ніхто не може забезпечити цей догляд; інші категорії громадян.
– З першого дня оголошення мобілізації до військкоматів звернулися багато добровольців, які хочуть захищати свою державу. Загалом громадянська свідомість наших співвітчизників на високому рівні. По області лише 9 військовозобов’язаних ухилилися від призову, не з’явившись за викликом. Полтавщина виконує завдання з мобілізації. Військкомати нині переведені на штати військового часу. Ми призвали на їх комплектування близько 800 осіб, – зазначив Борис Павлов. – Оскільки протягом останніх років Збройні сили України практично знищувалися, військові вимушені були звернутися за допомогою до народу. І громадяни, серед яких багато підприємців, підтримують армію.
За словами військового комісара обласного військкомату, незважаючи на складну ситуацію в країні, завдання, поставлені перед військкоматом, виконали всі регіони області за винятком міста Полтави. Міський військовий комісар неодноразово звертався за допомогою до органів влади обласного центру щодо виділення транспорту для проведення повного контрольного оповіщення військовозобов’язаних. Для 360 осіб посильних виділили тільки одну машину. Коли постала необхідність відправити мобілізованих до військових частин, військовий комісар письмово звертався до вищевказаних структур, але відповіді не було. Допомогли вирішити ситуацію підприємці, священнослужителі, усі небайдужі люди.
Як зазначив Борис Павлов, на теренах області розташовані блокпости військовослужбовців із західного оперативного командування. Завдяки місцевим органам влади і тамтешнім мешканцям проблем із харчуванням, розміщенням у них немає. Армійцям сприяють в інженерному забезпеченні блокпостів, надали техніку, постачили електрику, пальне й опалення.
Крім того, на Полтавщині формується батальйон територіальної оборони. Це – підрозділ, що налічує близько 400 осіб. Згідно із Законом “Про територіальну оборону” при введенні особливого періоду в державі реалізується відповідний план, який включає захист важливих територіальних об’єктів, комунікацій, державних установ, боротьбу з диверсійними групами, прикриття державних рубежів, зазначив Борис Павлов.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.