Шедевр, оберіг, символ нації

Так називають один із найдавніших і найвідоміших духовних символів нашої нації – писанку. Саме цьому оберегові й мистецькому витворові присвячено ІІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Феномен писанки в сучасному культурно-освітньому просторі”. Форум відбувся у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка.
– На писанках зображені символи, які мають захисну функцію і зберігають ідентичний код, що передається з роду в рід, від покоління до покоління. Ми прагнемо йти в Європу, бо там ефективно і прозоро працює економіка, панує закон, але за культурним спадком Європа, сподіваюся, прямуватиме до нас. У цьому аспекті ми багатші, – наголосив виконуючий обов’язки заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Роман Чабановський.
У рамках заходу відбулася виставка писанок, виготовлених студентами факультету технологій і дизайну ПНПУ імені В.Г. Короленка, вихованцями Полтавського центру позашкільної освіти. Представлено й експонати Карлівського районного історико-краєзнавчого музею, а також роботи заслуженого майстра народної творчості Ігоря Ніколаєвського.
Водночас проходили майстер-класи з виготовлення писанок за участю народних умільців Полтавщини. Багато учнів міських шкіл виявили бажання долучитися до ініціативи, показати своє вміння в оздобленні писанок за допомогою різних технік, опанувати щось нове і спробувати навчити всіх охочих створювати такі вироби.
– Одинадцятий рік поспіль у ПНПУ відбувається науково-практична конференція з писанкарства. У 2014-му захід присвячений
100-літтю нашого вишу. Протягом останніх років ініціатива набула статусу Всеукраїнської, а її проведення підтримує Міністерство освіти і науки України. Організовуючи подібні акції, тісно співпрацюємо з Карлівським будинком культури, Карлівською гімназією, Полтавськими школами №30 і №37, – зазначила декан факультету технологій та дизайну ПНПУ імені В.Г. Короленка, доктор педагогічних наук, професор Валентина Титаренко. – Ми проводимо першу частину конференції – теоретичну, наступна, практична, відбудеться 21 квітня, на другий день Великодня, у Карлівському будинку культури, де пройде традиційне обласне свято “Воскресни, Писанко”, започатковане заслуженим майстром народної творчості Ігорем Ніколаєвським.
Міський голова Карлівки Володимир Слєпцов запросив усіх бажаючих долучитися до мистецького дійства і відчути духовне єднання й піднесення, відроджуючи традиції.
– Писанка – наш національний атрибут Святого Христового Воскресіння. У ній – душа народу, його творчість і сила. Етнограф Василь Скуратівський писав: якби українці створили лише писанку, то тільки б за це мали право бути шанованими учасниками пантеону націй. Чверть століття писанкарство популяризується в Карлівському районі. Ми вважаємо, що наш регіон є центром писанкарства в області, тому й організовуємо свято. У такий спосіб хочемо утверджувати єдність України, бо писанка – загальнонаціональне надбання, притаманне всім регіонам держави, духовна спадщина, яка споріднює людей і живе постійно, а не лише напередодні й під час Великодня, – зазначив він.
За словами Валентини Титаренко, навчитися виготовляти писанку може кожен – від трирічної дитини, яка здатна тримати в руках писачок, і до сивочолого дідуся. Щонайменше потрібне бажання працювати з натхненням та чистою душею.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.