Модернізація – стратегічний вибір

На розширеному засіданні постійної комісії з питань промислової політики, підприємництва та інвестицій, яке вів голова комісії Микола Данилейко, розглянуто актуальні проблеми роботи промислових підприємств області. У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, перший заступник голови облради Володимир Марченко, в. о. першого заступника голови ОДА Олег Пругло, керівники галузевих структур і підприємств.
Як доповів виконуючий обов’язки директора департаменту нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів ОДА Ілля Чередніченко, протягом січня-лютого 2014-го, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, індекс промислової продукції становив 95,4 відсотка. Реалізовано промпродукції майже на 5 мільярдів гривень. Найкращих результатів за два місяці поточного року досягли ТОВ “Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат”, ВАТ “Кременчуцький завод технічного вуглецю”, ПАТ “Кременчуцький завод дорожніх машин”, ПАТ “Полтавський турбомеханічний завод”.
В обговоренні взяли участь голова спостережної ради, президент ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимир Приходько, голова правління ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”, депутат обласної ради Віктор Лотоус, віце-президент Полтавської торгово-промислової палати Олександр Дудник, керівник регіонального представництва Міжнародної торгової палати Віктор Семенов, керівники ряду провідних підприємств області. Йшлося про причини, що зумовили спад виробництва, серед яких зокрема – зменшення ринків збуту, недостатній рівень замовлень, відсутність пільгового кредитування, наявність заборгованості перед підприємствами з боку споживачів продукції, численні перевірки контролюючими органами.
За кожним із промислових підприємств стоять трудові колективи, від роботи підприємств залежать наповнення бюджетів, вирішення соціальних питань, зазначив Микола Данилейко. На важливості розвитку малого і середнього бізнесу, поліпшенні системи управління, вдосконаленні податкового законодавства наголосив Віктор Бугайчук. Петро Ворона акцентував увагу присутніх на досвіді Ізраїлю, де економічна політика спрямована на заміщення імпортних товарів високотехнологічною продукцією власного виробництва.
Комісія рекомендувала профільним департаментам ОДА упорядкувати пропозиції до Уряду та Верховної Ради України щодо створення сприятливих умов для розвитку вітчизняного промислового виробництва, які надійшли від керівників промислових підприємств області. Також депутати рекомендували укласти в області Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, яким обмежити проведення на Полтавщині перевірок промислових підприємств органами державного нагляду та контролю.
***
Під головуванням Валерія Пархоменка відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету та управління майном, в якому взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, заступники голови облради, представники облдержадміністрації, Громадської ради при обласній раді.
У ході засідання члени бюджетної комісії опрацювали звіти про виконання у 2013 році регіональної Програми розвитку внутрішнього виробництва на 2012–2015 роки “Модернізація – стратегічний вибір Полтавщини”, Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом”. Після детального обговорення на пропозицію депутата Володимира Чернявського комісія рекомендувала департаменту економічного розвитку ОДА скоротити загальну кількість обласних програм відповідно до Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області з урахуванням вимог сьогодення.
Депутати обговорили виконання та внесення змін до цільової регіональної Програми “Власний дім” на 2012 – 2016 роки. За інформацією голови обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Світлани Янко, у 2013 році надано кредитів сільським забудовникам на 4802 тисячі гривень, у тому числі з Державного бюджету – 2108,2 тисячі, обласного – 1580 тисяч гривень. 94 сім’ї отримали кредити для поліпшення житлових умов. Під час обговорення діяльності названого фонду йшлося про поліпшення та розширення його роботи, розробку нового Положення про обласний фонд, необхідність проведення фінансового аудиту діяльності установи. На пропозицію Петра Ворони комісія рекомендувала профільним департаментам ОДА відпрацювати ці питання.
Значну увагу приділили депутати діяльності Полтавського регіонального фонду підтримки підприємництва. Для кращої ефективності його роботи бюджетна комісія рекомендувала департаменту економічного розвитку вивчити питання розширення функцій установи шляхом створення ресурсного центру. Було підтримано внесення змін до Програми надання депутатами обласної ради допомоги малозахищеним громадянам, змін до додатку до рішення десятої сесії обласної ради шостого скликання від 29 лютого 2012 року “Про цільову Програму впровадження в області другої фази Проекту ЄС ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2012 – 2015 роки”. Також члени комісії розглянули та підтримали звіт про виконання обласного бюджету за 2013 рік та інші питання.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.