Місцеві бої всеукраїнського масштабу

У Чутовому затримали озброєних чоловіків, які їхали з Києва до Харкова

Це сталося минулої суботи, 12 квітня, близько 16-ї години на блокпосту поблизу Чутового. Правоохоронці зупинили чотири мікроавтобуси та вісім автомобілів, у яких їхали переважно молоді чоловіки. Колона рухалася в напрямку Харкова. Під час огляду транспортних засобів у більшості пасажирів були виявлені предмети і засоби, які могли б бути використані для агресивних дій в умовах масових акцій: ящики з “коктейлями Молотова”, велика кількість вибухових пакетів, піки, палиці, щити, битки, каски, ножі, пістолет, револьвери…
Правоохоронці затримали близько 70 осіб, які в даний час дають свідчення слідчим. Співробітники міліції з’ясовують, куди і навіщо прямувала настільки чисельна організована й озброєна група громадян. Про це йшлося у повідомленні МВС України в Полтавській області. Втім після цього у Полтаві розгорівся скандал, адже згодом з’ясувалося, що правоохоронці не лише затримали порушників, а й застосували до них силу.
Наступного дня під час Народного віче лідер ГО “Народний фронт Полтавщини” Станіслав Пєєв розповів про ці події. Автоколону зупинили працівники міліції. В автомобілях їхали кияни, також були іноземці. Затриманих, за словами Станіслава Пєєва, вилаяли, принижували. Декого побили. Хто саме бив, Станіслав Пєєв сказав, що визначити було важко, адже людей було багато – і в спортивній формі, й у міліцейських одностроях, і у формі спецпідрозділу “Беркут”. Громадський активіст також розповів про факти мародерства. З людей знімали золоті прикраси, відбирали мобільні телефони, гроші, знімали навіть курточки.
Пізніше представники “Правого сектора” та інших організацій заявили, що затримали саме їхніх представників. Вони вимагали звільнити людей. Наступного дня до приміщення УМВС України в Полтавській області прибула делегація активістів Євромайдану, близько 150 чоловік, на чолі з народним депутатом України. Люди хотіли зустрітися з в. о. начальника УМВС Полтавщини Іваном Корсуном, та його на місці не було, тож делегацію зустріли правоохоронці, котрі на той час були на роботі.
У ході обговорення активісти висловили свої зауваження щодо надмірного застосування сили до затриманих на кордоні з Харківщиною осіб і про мародерство “людей в масках та з автоматами”. Телефоном Іван Корсун доручив керівнику слідчого управління УМВС прийняти заяви та розпочати перевірку. Станом на 17-ту годину неділі до слідчого управління звернулися 5 осіб.
У свою чергу обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо правомірності дій правоохоронців. Як йдеться у повідомленні прокуратури, це зроблено на підставі заяви громадянина Д. про нанесення йому тілесних ушкоджень, а також звернення через ЗМІ міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Правова кваліфікація правопорушення – ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).
Тож наразі з’ясовано, що з Києва до Харкова для участі у масових заходах виїхала автоколона з групою громадян чисельністю 400 осіб зі зброєю. Близько 16.00 на кордоні Полтавської і Харківської областей працівники харківської та полтавської міліції зупинили мікроавтобуси та легкові автомобілі. Під час огляду транспортних засобів правоохоронці вилучили три револьвери та набої, травматичний пістолет, спецзасіб травматичної дії “Сталкер” та набої до нього, пластмасовий ящик з 15 пляшками з-під пива із речовиною чорного кольору, 13 ножів, 12 саперних лопаток, 10 шоломів, 9 щитів, 4 газових балончики, 3 металеві палиці, а також металеву сокиру, телескопічну дубинку, електрошокер, дерев’яну палку, йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті прокуратури області.
Після тривалих перемовин була досягнута домовленість про повернення громадян до Києва. Наразі тривають слідчі дії з метою встановлення усіх обставин цієї події.
“Ситуація у Полтавській області на даний час спокійна і контрольована”, – акцентував у своєму зверненні керівник прокуратури Полтавщини Олександр Закорецький.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.