Генеральне прибирання спільного дому

Минулої суботи на Полтавщині у рамках щорічної Всеукраїнської акції з благоустрою “За чисте довкілля” пройшов День благоустрою територій. За доброю традицією участь у акції взяли працівники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, колективи підприємств, установ, організацій, студентська та учнівська молодь, усі небайдужі громадяни. Завдання – традиційні: прибирання засмічених парків, скверів, пляжів, інших місць відпочинку, присадибних та прибудинкових територій. Роботи вистачило всім. І нехай погода “грала” не на користь активістам, але Полтавщина попрацювала плідно.
***
Суботнього ранку на Леваді зібралися студенти та свідома молодь Полтави, щоб прибрати набережну зону річки Ворскли. За словами директора Обласного молодіжного центру обласної ради Анатолія Безпалюка, охочих долучитися до акції виявилося чимало.
Хоча організатори акції, вказаний центр і відділ у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, подбали про рукавички і пакети для сміття, молодь приходила із власним інвентарем. Роботи вистачало всім. Учасники акції розділилися на невеликі групи, кожній з яких належало прибрати певну територію. Студентка Полтавського університету економіки та торгівлі Фаїна Гурас охоче прийшла на суботник, вважаючи, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять: “Відпочивати на чистому березі річки набагато приємніше, ніж на засміченому. Але знову ж таки, це сміття залишає не хтось, а ми, жителі міста. Тож і прибирати його потрібно нам”. За словами організаторів, цією акцією робота на завершується. У майбутньому планується прибирання всіх найпопулярніших серед полтавців місць відпочинку.
***
Більшість трудових колективів Миргорода не чекали офіційного початку оголошеного суботника, а вже у п’ятницю по закінченні робочого дня взялися за лопати, граблі, інше господарське знаряддя. Добрий приклад подавали працівники ПрАТ “Миргородкурорт”. Співробітники оздоровниці висаджували квіти, підсіяли декоративними травами газони, біля “миргородської калюжі” причепурили скульптурні фігури гоголівських героїв, пофарбували паркани…
Працівники медичного реабілітаційного центру “Миргород” МВС України окультурили прилеглу до оздоровниці територію лісопарку, прибрали сухі дерева, а на звільнених від сухостою ділянках висадили молоді ялини. У весняне вбрання нарядилися санаторії ім. М.В.Гоголя, “Слава”, парки і сквери, подвір’я художньо-промислового коледжу, профтехучилища та інших навчальних і оздоровчих закладів міста.
Службовці міської ради разом з депутатами у парку “Слава”, де палахкотить Вічний вогонь, висадили молоді ялини, а працівники райдержадміністрації причепурили та побілили дерева понад автомобільною дорогою з Миргорода в бік Великої Багачки. Працівники закладів культури, журналісти разом з жителями прибережних вулиць облагородили міський пляж та берег Хоролу. Миргородський держлісгосп допомагав посадковим матеріалом.
Соромно про таке говорити, але мовчанка означає потурання тим, хто на місці висаджених на суботнику кущів вічнозеленої туї, зокрема на вулиці Козацькій та прилеглому кладовищі, до ранку залишив порожні ямки. Жаль таких бездушних людей…
***
Чимало жителів Диканського району взяли участь у Всеукраїнському дні довкілля. Кожен вносив свій посильний вклад у спільну справу. Зранку старшокласники Диканської гімназії імені М.В.Гоголя, працівники Диканського відділення міжрайонної податкової інспекції, управління Пенсійного фонду, усіх підрозділів і служб райдержадміністрації, колективи районної ради, центральної районної бібліотеки, музею, міжшкільного навчально-виробничого комбінату, управління агропромислового розвитку та інших організацій зібралися з лопатами, відрами, щоб саджати дерева понад дорогою на Михайлівку. Працівники Диканського лісомисливського господарства завчасно потурбувалися про широкий фронт робіт і завезли саджанці берізок. Директор підприємства Вадим Нетудихата провів майстер-клас з правильної посадки, і робота закипіла. З хорошим настроєм, дружно, з ентузіазмом взялися всі до роботи, майже тисячу молоденьких берізок тоді висадили.
Цього ж дня чорнобильці району працювали на упорядкуванні території, прилеглої до пам’ятного знака землякам, що рятували землю від наслідків Чорнобильської катастрофи, у сільських радах району також прибирали сміття, саджали дерева, упорядковували територію.
***
Участь у великому весняному прибиранні взяли більшість трудових колективів Решетилівки. Прибирання проходило в паркових зонах, скверах, на берегах Говтви, в лісових масивах, на центральних вулицях та околицях селища, а також в місцевих установах, підприємствах, навчальних закладах.
З самого ранку робота кипіла в зоні відпочинку біля центрального пляжу в Решетилівці та в парковій зоні стадіону “Колос”. Там працювали колективи райдержадміністрації та її структурних підрозділів, селищної ради, газети “Решетилівський вісник”.
Працівники відділу культури, туризму та архівної справи РДА, Будинку культури, ЦКД “Оберіг”, дитячої школи мистецтв та районної бібліотеки вигрібали листя, зносили сухе гілля, очищали територію від сміття в лісовому масиві, що поблизу об’їзної дороги.
Майже стовідсоткову явку на суботник забезпечив трудовий колектив районної газової служби, який наводив порядок на узбіччях дороги, що веде до села Шкурупіївка. Активну участь у весняному прибиранні взяли педагогічний та учнівський колективи аграрного і художнього ліцеїв. Вони прибирали лісовий масив.
День благоустрою провели і жителі сіл району, які також озеленювали території, зносили сухостійні дерева, приводили в належний санітарний та естетичний стан прибудинкові території, дитячі, спортивні майданчики, впорядковували кладовища, меморіальні комплекси, пам’ятні знаки.
***
Загалом частина територій у багатьох населених пунктах залишилася неприбраною саме через несприятливі погодні умови. Тому суботник в області ще продовжиться, тільки-но настане сприятлива погода.

Репортаж підготували Олена Ігнатенко, Світлана БОРИСЕНКО, Леонард НІКОЛАЄНКО, Анна ЧАПАЛА (фото)/”Зоря Полтавщини”; Світлана ВОРОНЯНСЬКА, Юлія ДЕМ’ЯНЕЦЬ/
Журналісти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.