Взаємовигідні контакти для розвитку Полтавщини

Відбулися робочі зустрічі керівників області з представниками зарубіжних країн.
Полтавщину відвідав Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Ґранат. З ним зустрілися голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович. Йшлося, зокрема, про регіональне співробітництво Полтавщини з Республікою Польща.
– Для нас дуже цікавий досвід, який набула Польща у розвитку малого і середнього бізнесу. Будемо співпрацювати в сфері бізнесу, в промисловості, з польськими компаніями, які бажають розвиватися на теренах області, – зазначив голова ОДА.
– Ми з великою симпатією ставимося до вас як до сусідів, – відзначив польський дипломат. – Часто буваю в Полтаві, в області, тут добре розвиваються наші двосторонні відносини.
Володимир Марченко розповів про ділові контакти Полтавщини з польськими колегами з проблем реформування органів місцевого самоврядування.
Сторони висловили готовність до подальшого плідного розвитку взаємовигідних ділових стосунків, обмінялися презентаційними книгами. Зокрема польському дипломату подарували видання про економічний потенціал Полтавщини. Генеральний консул Польщі передав праці автора економічних реформ у Польщі Лешека Бальцеровича та книгу про борця руху Опору Яна Карського. Консульство має намір провести в Козельщині наукову конференцію, присвячену його подвигу. Саме там у роки Великої Вітчизняної війни польський патріот перебував у концтаборі, звідки йому вдалося втекти. Нині виповнюється сто років від дня народження Карського.
***
Наш край відвідала делегація Проекту українсько-німецького технічного співробітництва GIZ “Енергоефективність у громадах”. Експерти прибули для зустрічей із керівництвом області та представниками міст – учасників цього проекту – Полтави, Комсомольська, Лубен, Миргорода, які впроваджують енергетичний менеджмент та розробляють План сталого енергетичного розвитку.
Голова ОДА Віктор Бугайчук, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук підтвердили наміри сприяти реалізації заходів із енергозбереження, зокрема застосування альтернативних джерел, управління тепловою енергією, встановлення відповідних приладів обліку.
– Як енергетик, добре розумію важливість цих питань. Не варто обмежуватись лише утепленням стін будівель і заміною вікон, слід брати за стратегію альтернативні джерела енергії, – зазначив Віктор Бугайчук.
– Цей проект працює в Україні вже не перший рік. Ми раді, що Полтавщина теж із нами, – підкреслив консультант із Німеччини Бруно Вільхельм.
У зустрічах взяв також участь експерт зі Словенії Бостьян Крайнч.
На Полтавщині названий проект діє з минулого року. Зокрема підписано Меморандум про співпрацю між Проектом GIZ “Енергоефективність у громадах” і консорціумом міст на чолі
з Полтавською ОДА. Підібрані програми для проведення тренінгів для комунальників, керівників ОСББ, зроблена комплексна модернізація дитсадка в Миргороді, проводиться моніторинг споживання теплової енергії, інші заходи.
***
Відбулася також зустріч голови ОДА Віктора Бугайчука і голови обласної ради Петра Ворони з експертами Проекту технічної допомоги ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні” Коліном Меддоком і Юрієм Третяком.
Під час конструктивної бесіди обговорено плани співпраці проекту та громади Полтавщини, створення робочої групи з розробки Стратегії регіонального розвитку.
Торік Полтавщина подала заявку на участь у проекті й увійшла до числа інших 5 пілотних регіонів. Проектом передбачено надання практичної допомоги областям у розробці Стратегії розвитку до 2020 року. Віктор Бугайчук зокрема відзначив, що діюча нині система регіонального розвитку має бути модернізована, приведена до міжнародних стандартів, щоб фахівці могли формувати проекти за алгоритмами, зрозумілими інвесторам. Петро Ворона розповів, що обласною радою щороку приймається програма соціально-економічного розвитку Полтавщини з урахуванням інтересів районів і міст. Учасники робочої зустрічі відзначили, що Україна готова працювати з міжнародними проектами, і з боку обласної влади буде сприяння у взаємовигідній діяльності.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.