Владика Федір: “Церква в Україні буде єдиною, й вона дбатиме про єдність свого народу”

У  нинішній складний для України час зовнішніх загроз і внутрішнього розбрату Полтавщина стала найактивнішим регіоном у справі започаткування діалогу між місцевими єпархіями УПЦ КП та УПЦ МП задля пошуку шляхів до об’єднання всіх гілок українського православ’я в єдину Помісну Церкву. Відбулося засідання зініційованого Полтавською єпархією УПЦ КП “круглого столу”, куди були запрошені керуючі та представники Полтавської і Кременчуцької єпархій УПЦ МП, релігієзнавці, історики, філософи, громадські діячі, студенство. І хоч повноцінного діалогу в межах заходу не вийшло, оскільки духовенство Московського Патріархату відповіло на запрошення лише листом із зустрічними пропозиціями, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (УПЦ КП) із вдячністю оцінив уже саму наявність такого відгуку, а також запевнив присутніх, що з особистого спілкування знає про значну частину єпископів та священиків Московського Патріархату, які щиро готові до об’єднання православ’я в Україні. 

Засідання “круглого столу” тривало близько двох годин, і думка про те, що Україні, як і будь-якій незалежній державі, потрібна єдина Православна Помісна Церква (таких у світі сьогодні 14), була наріжною у кожному виступі. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір порівняв нинішню війну російських ЗМІ проти України з тією пропагандою, яка велася з Москви протягом двох десятиліть по відношенню до УПЦ КП, адже весь цей час її не припиняли називати “розкольницькою”, “неканонічною”, серед вірян поширювались книги, листівки відповідного змісту. Насправді ж вказати, який саме догмат віри порушив Київський Патріархат, ніхто з опонентів не спромігся й досі, наголосив владика Федір.
– На моє глибоке переконання, православ’я в Україні розділене штучно, і розділення це спровоковане Москвою, – сказав він. – Кремль сьогодні не визнає незалежності нашої держави й не хоче дозволити українцям жодного самостійного вибору, зокрема й щодо духовного розвитку. Закиди про “неканонічність” – суцільна вигадка Москви. Найперша мета Помісної Церкви – це виконання своєї духовної, і в жодному разі – не політичної, місії. Церква має вести людей до Бога, до Спасіння, але автоматично з’являться й інші, надзвичайно важливі для безпеки держави, наслідки її діяльності – ми об’єднаємося в одне українське суспільство – різнонаціональне, різномовне, але українське за своєю суттю. Церква буде єдина, й вона дбатиме про єдність свого народу перед обличчям найбільших для нього викликів, про його духовну, моральну захищеність.
Владика Федір висловив занепокоєння також з приводу поширених останнім часом у соціальних мережах провокацій проти УПЦ КП – ідеться про листівки із закликами чинити насилля над російським духовенством. Архієпископ наголосив, що Київський Патріархат проти будь-якого застосування сили до людей, захоплення храмів та інших подібних дій. Єдиним прийнятним способом спілкування з Московським Патріархатом є і буде тільки діалог за “круглим столом”.
Витяги з листа від Полтавської єпархії УПЦ на засіданні “круглого столу” озвучив виконувач обов’язків директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Юрій Варченко. У листі йшлося, зокрема, про те, що саму ініціативу проведення подібної зустрічі в єпархії сприйняли з радістю, адже вона “має на меті зняття напруги у суспільстві та принесення миру в міжконфесійні відносини на Полтавщині”. Утім офіційне запрошення на “круглий стіл” в єпархії називають отриманим запізно. Нагадують також, що її представники не брали участі в підготовці засідання, власне ні в обговоренні порядку денного, ні в розробці проекту підсумкового документа. “Вважаємо за доцільне перенесення “круглого столу” на термін, за який можливо виконати всі умови для підготовки результативного його проведення… Зважаючи на важливість цього питання, виносимо зустрічну пропозицію щодо створення організаційного комітету за нашою участю з проведення “круглого столу”…”
Серед численних виступів, які прозвучали на засіданні, були й докладні доповіді на тему релігієзнавства, й емоційні, палкі промови патріотичного змісту. Ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського Віталій Зелюк закликав усіх зважити, що нині будь-який внутрішній розлад, у тому числі й у церковному житті суспільства, стає союзником зовнішнього ворога України. Директор Центру з дослідження історії Полтавщини Олександр Білоусько з гіркотою констатував, що найбільшою проблемою залишається велика кількість байдужих українців, а то й наявність “п’ятої колони”, в усіх галузях життя. За його словами, настав час визначатися: “З ким ви, українські православні й ваші духовні поводирі?”, щоб об’єднуватися з тими, хто підтримує єдність і суверенітет нашої держави. Член президії ради обласного ГО “Майдан” Олег Пустовгар нагадав, що про Помісну Церкву в Україні говорив ще на початку 1990-х незабутній В’ячеслав Чорновіл.
Разом із тим на засіданні “круглого столу” йшлося й про необхідність особливої виваженості всіх процесів довкола ідеї об’єднання українського православ’я. Голова Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Голуб висловив переконання, що такі відповідальні питання мають вирішувати саме віряни, і їх якомога більше потрібно залучати до подібних обговорень. У дуже непростому просуванні об’єднавчих процесів саме “знизу” впевнений і кандидат філософських наук Анатолій Салій. Він закликав частіше наголошувати на тому, що в середовищі духовенства Московського Патріархату дуже багато справжніх патріотів України.
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір також зупинився на тому, що сьогодні єпископи та священики, які готові до об’єднання Української Православної Церкви, зіштовхнулися з тією проблемою, що не всі віряни Московського Патріархату сприймають ці ідеї, адже кілька десятків років їх переконували у зовсім протилежному. Владика вірить, що переважно такі наслідки московської пропаганди вдасться подолати у ході просвітницького діалогу. Разом із тим він вважає, що для прихожан та духовенства, які не побажають змінювати свою думку, потрібно забезпечити право залишатися вірними та служителями Російської Православної Церкви в Україні.
Архієпископ Федір наголосив також на важливості позиції влади нашої країни щодо об’єднавчих процесів в українському православ’ї. Будь-які розмови в цьому контексті про відокремленість держави й Церкви він назвав лукавством і нагадав, що вікопомне рішення про Хрещення Русі належало саме великому князю Київському Володимиру. Насамкінець засідання його учасники ухвалили підсумковий документ із кількох пунктів, серед яких – підтримати єдність Української держави, євроінтеграційний рух країни, продовження міжцерковного діалогу з метою створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви. Окремим пунктом документа виписано зобов’язання взяти до уваги отриманий із Полтавської єпархії УПЦ МП лист та підтримати висловлену в ньому ініціативу щодо грунтовної підготовки другого засідання “круглого столу”. Найімовірніше, наступну зустріч буде призначено вже на час після Світлого Христового Воскресіння.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.