Профілактика, діагностика, лікування

На Полтавщині проводиться низка заходів, спрямованих на профілактику, своєчасне виявлення та ефективне лікування туберкульозу. На представників ЗМІ у цьому процесі покладена важлива місія – підвищити рівень поінформованості та сформувати адекватне ставлення населення до проблеми захворювання на туберкульоз, його своєчасної діагностики та ефективного лікування. Саме на це був спрямований прес-тур для журналістів, який днями відбувся у Кременчуці з ініціативи департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Журналісти мали змогу побувати в Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3, поліклінічному та стаціонарному відділеннях Кременчуцького обласного протитуберкульозного диспансеру, міжобласній протитуберкульозній лікарні на базі виправної колонії № 69, відвідали кабінет «Довіри».
Як зазначив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця, нині Полтавщина на 100 відсотків забезпечена необхідними ліками до кінця поточного року. Водночас, за словами фахівців, максимального виявлення хворих на туберкульоз недостатньо, досить важливим є формування у таких пацієнтів прихильності до лікування. Задля цього останнім часом змінено форми й методи медикаментозних курсів. Пацієнту не обов’язково перебувати в стаціонарі тривалий час, головне – своєчасно і в повному обсязі приймати призначені ліки. Для цього у поліклініці створено кабінет, у якому під наглядом медичного працівника пацієнт щодня вживає необхідні пігулки. Медикам у залученні до такої форми лікування сприяють працівники Товариства Червоного Хреста. Починаючи з минулого року, вони взяли під медико-соціальний супровід 54 хворих, 38 із них уже успішно завершили курс лікування. Одним із заохочуючих чинників при цьому є надання хворим продуктових пакетів. Їх видають двічі на місяць. Вартість продуктів становить близько 200 гривень.
Досить важливим є й те, що курс лікування хворого на туберкульоз є абсолютно безкоштовним. Як наголосила головний лікар обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулиєва, у протитуберкульозних диспансерах не існує благодійних внесків, усе лікування є безкоштовним, хворі забезпечені належним доглядом і калорійним харчуванням.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.