“… І чужому научайтесь”

Пророк, духовний національний лідер, просвітник, бунтар, революціонер, кобзар… Усе це в Україні асоціюється із Тарасом Шевченком, а в Польщі – із Адамом Міцкевичем. Тож не випадково у низці заходів з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка Полтавський громадський Шевченківський комітет на чолі з Володимиром Степанюком організував творчу зустріч студентів і громадськості, де йшлося про неоціненний внесок у долі своїх народів цих двох великих постатей XIX століття. Життя просвітників не переплелося, хоча жили вони в одну епоху і бували в один і той же період і в Петербурзі, й у Києві. Але, без сумніву, творчість Адама Міцкевича багато в чому сформувала погляди Тараса Шевченка, зазначив Володимир Степанюк. Коли у 1829–1931 роках відбувалося польське повстання, Шевченко, знаючи польську мову, будучи у Вільно, вперше в оригіналі прочитав твори Адама Міцкевича. І вже тоді, 15-річним підлітком, перейнявся революційним духом. Пізніше, у 1848 році, Шевченко передав Міцкевичу через посередників свою поему “Кавказ” на знак солідарності та заочної дружби.
Зустріч пройшла у стінах Полтавської аграрної академії, де працює Польський центр. Тут студенти вивчають польську літературу, поезії, розповідає керівник центру Олена Тищенко. Носієм польської автентики є викладач польської мови аграрної академії Моніка Лотош. Під час тематичної зустрічі студенти читали Адама Міцкевича в оригіналі, а апофеозом дійства стала декламація “Заповіту” Шевченка польською мовою.
Втім, не лише Адам Міцкевич відіграв ключову роль у формуванні світогляду нашого Кобзаря, тож подібна практика продовжиться, зазначив Володимир Степанюк. “Плануємо організувати бесіди “Шевченко і Гоголь” , “Шевченко і Пушкін”, інші тематичні заходи”.

Студентки аграрного ліцею ПДАА Дар’я Козлова, Каріна Дуденко, Ірина Литовченко.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.