Ратні традиції продовжуються

Ще древні говорили: хочеш миру – готуйся до війни. Можна по-різному ставитися до цих слів войовничих римлян, але наш миролюбивий щирий народ змушують згадати ратні традиції предків, бо ж агресор стоїть на рубежах Вітчизни. Можливе вторгнення військ “стратегічного партнера” об’єднало мешканців Кременчука. Свої патріотичні устремління вони доповнюють конкретними справами. Зокрема на території колишніх артскладів відбулися навчання двох взводів місцевої самооборони. Як розповів сотник кременчуцької самооборони Андрій Касаткін, короткотермінове навчання включало теоретичні й практичні заняття, які проводили інструктори – колишні військовослужбовці. У навчаннях брали участь навіть дві жінки, які тренувалися на рівні з чоловіками. Щодо статусу самооборони Кременчука, то, як зауважує Андрій Касаткін, формування не припинятиме діяльності, адже перебуває у правовому полі. Усі члени самооборони вступили до громадської організації “Українське козацтво”, щоб сприяти міліціонерам в охороні порядку та інших заходах щодо захисту прав громадян.
Мобілізовувати громадян на захист України планують, створивши громадське формування “Народне ополчення”. Ідею щодо його організації оприлюднив громадський активіст Кременчука Володимир Пилипенко на загальноміському віче. Вступати до “Народного ополчення” (до речі, саме таке формування у роки Великої Вітчизняної війни стримало фашистські полчища на підступах до Дніпра, дозволивши регулярним військам вийти із ворожого оточення) запрошують досвідчених військовослужбовців, колишніх правоохоронців, людей робітничих професій, котрі у разі потреби зможуть допомагати армії в ремонті техніки, виготовленні запчастин і засобів захисту. Нині штаб народного руху вивчає потребу в тій чи іншій допомозі Збройним силам України та визначає шляхи конкретної реалізації громадських ініціатив. Володимир Пилипенко, керівник автотранспортного підприємства й винахідник славнозвісного українського автомобіля “Вепр”, переконаний, що реальність необхідно сприймати такою, якою вона є, й готуватися дати рішучу відсіч агресорам.
До Кременчука уже переїхало шість родин кримських татар із дітьми (шість жінок, дві з них вагітні, та 14 дітей). Їм надано посильну допомогу з тимчасовим житлом, одягом, харчами. Переймаються у Кременчуці й долею шістьох солдатів-контрактників, які служать у військових частинах, дислокованих у Криму. За дорученням депутатів міської ради військовий комісар міста Роман Сушко проводить зустрічі з їхніми рідними, визначає, якої підтримки вони потребують.
***
У Кременчуці відгукнулися на звернення Товариства Червоного Хреста України щодо навчання волонтерів. До місцевого осередку Товариства упродовж тижня звернулося понад 30 кременчужанок, котрі мають бажання набути навичок надання першої допомоги і догляду за хворими та пораненими. Такі навчання вже розпочато.
– Ми готові розповісти й показати, як надається перша медична допомога при опіках, вогнепальних пораненнях, переломах, як здійснюються непрямий масаж серця, штучна вентиляція легенів, – розповіла старша медична сестра кременчуцької організації Товариства Червоного Хреста Наталя Лобанова.
Волонтерка Дарія Романець ділиться роздумами: “Дуже не хотілося, щоб дійшло до бойових дій, однак якщо мирним шляхом не вдасться розв’язати ситуацію, то, напевно, треба бути готовими допомагати нашим медпрацівникам рятувати поранених захисників Батьківщини. Звісно, страшно, але переконана, що зобов’язана так робити”.
Як зазначає в.о. голови місцевої організації Червоного Хреста Людмила Яблокова, діяти доводиться оперативно. Щоб не втрачати час, медсестри-інструктори демонструють основні види медичної допомоги на добровольцях, адже в організації немає відповідних манекенів. До кожної групи входить по 5–6 осіб. Усі вони при потребі висловлюють готовність до роботи в лікарнях і шпиталях.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.