Голос Дзвонів Миру над світом

У всьому світі в час весняного рівнодення за ініціативою Організації Об’єднаних Націй відзначається День Землі. Свято було запроваджене у лютому 1971 року, і, як зазначав один із його ініціаторів Гайлорд Нельсон, “День Землі організовував себе сам”, адже дуже швидко він набув популярності.
Сьогодні це міжнародне свято є відправною точкою, на хвилі якої у багатьох країнах ухвалюють закони і державні акти, які безпосередньо сприяють вирішенню екологічних проблем та охороні довкілля. До Всесвітнього дня Землі приурочена щорічна подія – голос Дзвонів Миру, а вперше такий дзвін було встановлено в Нью-Йорку в 1954 році в штаб-квартирі ООН. “Хай живе загальний мир у всьому світі”, – засвідчує напис на дзвонах, відлитих із зібраних монет, які пожертвувані дітьми з усіх континентів, і нагородних знаків – почесних орденів і медалей багатьох країн світу. Дзвін став своєрідним символом глобальної солідарності й встановлюється в багатьох великих містах по всьому світу. Тож пам’ятаймо – ми всі відповідальні за мир і гармонію в рідному домі – на нашій унікальній планеті. Особливо актуально цей заклик звучить нині, коли нам намагаються нав’язати чужі “істини й ідеали”, ставлячи під сумнів наше право бути господарями на нашій Богом даній землі.
День весняного рівнодення – астрономічний початок весни, день збільшується, ніч коротшає, а 20 – 21 березня настає момент, коли їхня тривалість виявляється рівною. Настання весни і наші предки вважали особливою подією. Язичницькі святкування приходу цієї пори року були сповнені важливим сакральним сенсом перемоги світла над темрявою, пробудження всього живого і початку нового життя.
Також у день весняного рівнодення відзначається Навруз – свято весни, або Нового року, в перекладі з фарсі означає “новий день”. Навруз символізує відродження природи, торжество життя, надії на щедрий урожайний рік – це найдавніше землеробське свято.
1990 року в Італії разом із міжнародним святом уперше був проведений День планетаріїв. Статус міжнародного він отримав у 1994 році, коли його підтримали французькі “храми астрономії”. Через рік це свято стало відзначатися ще в кількох країнах Європи, до яких приєдналася й Україна.
Сьогодні особливий час для того, щоб кожен замислився над майбутнім нашої планети. Нищення лісів, шкідливі викиди в атмосферу, забруднення річок та морів призводять до загибелі численних тварин і рослин, побачити які тепер можна лише в Червоній книзі. Але загроза ще глобальніша – маємо берегти мир для порятунку самого життя на Землі.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.