Відгодівля гуски до святкового столу

Окрасою будь-якого святкового столу є фарширована гуска. Птицю для приготування цієї страви треба вигодовувати, так би мовити, зі знанням справи. Тоді м’ясо її буде надзвичайно ніжним і смачним.
Птицю за два тижні до забиття потрібно посилено годувати. Її поміщають у дерев’яний неширокий ящик, щоб обмежити рух. Годують в цей період не менше трьох разів на добу подрібненою кукурудзою, повноцінними пшеничними відходами, вівсом, ячменем. У днищі задньої частини ящика роблять отвір для видалення посліду назовні. Передня частина ящика має бути сконструйована таким чином, щоб гуска могла вільно протягувати голову до годівниці з кормом.
Другим способом відгодівлі хочу поділитися з власного досвіду. Ще під час навчання в Полтавській державній аграрній академії в гуртку “Юний птахівник”, який очолював талановитий викладач, доцент, кандидат сільськогосподарських наук Григорій Михайлович Левін, ми, студенти, проводили досліди по примусовій відгодівлі птиці. Результати нас приємно вразили: вага тіла гусей збільшувалася на 30–45% при рівномірному розподілу жиру під шкірою по всій поверхні тушки. Годували ми птицю “катишами” або “кльоцками”. Їх готують із борошняної суміші наступного складу: борошно біле кукурудзяне – 20%, борошно пшеничне – 15%, борошно вівсяне просіяне – 25%, пшеничні висівки – 19%, ячмінне борошно – 20%, сіль кухонна – 1%. У мішанку обов’язково добавляють 2–5% свіжих пекарських дріжджів, попередньо розведених у теплій воді або молоці. На 100 г сухої борошняної суміші беруть 130–150 г рідини (молока, сколотин, води). Для примусової відгодівлі роблять “катиші” довжиною 6–8 см і завтовшки 1,8–2,2 см. Готові “катиші”, попередньо змочивши водою, рукою вводять у стравохід птиці. Її для цього беруть на коліна, лівою рукою розкривають дзьоб, а правою вкладають “катиш” і легким натисканням зовні на нижню частину шиї проштовхують у зоб. При цьому треба стежити за тим, щоб він не переповнився. Збільшувати кількість вкладеного в зоб корму треба поступово. Гусей годують “катишами” два рази на добу. Свіжа вода повинна бути постійно.
Мета такої відгодівлі – збільшити щоденне споживання птицею кормів на 25 – 30%, за рахунок чого птиця швидко гладшає, покращується товарний вигляд тушок. Добовий приріст живої ваги при цьому іноді перевищує 120 грамів. Період відгодівлі скорочується до 15–17 діб. З 10–13-го дня від початку відгодівлі гусей, які досягли бажаної кондиції, можна відправляти на забій.
Готувати птицю до забою необхідно заздалегідь. Потрібно 10–12 годин для передзабійної дієти та добу для дозрівання м’яса. Птицю відсаджують в окремий ящик і припиняють годувати протягом вказаного часу. Сітчастий або дерев’яний ящик із птицею ставлять на підставку, щоб у випадку великого голоду вона не скльовувала свій послід і землю й не забруднювала тим самим оперення. Голодна дієта дає змогу очистити шлунок птиці й кишківник від залишків корму. Воду для птиці у цей час замінюють проносним:
2-процентним розчином глауберової солі. Також можна давати трохи підсолену чисту воду (1 грам солі на 1 літр води). За дві години до забою воду (або розчин) також слід припинити випоювати. І останнє в підготовці: за
3–5 годин до забою птицю не можна зайвий раз турбувати. Її нервове напруження негативно позначиться на смакових якостях та збереженні м’яса.

Дмитро БІЛАЙ
Магістр із технології виробництва і переробки продукції тваринництва

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.