Троянди в березні

У помірних кліматичних умовах, до яких належить і Полтавщина, садові троянди бояться не вимерзання, а більшою мірою – випрівання під укриттям у зимовий період. Отож можна зробити висновок, що важливо не тільки вчасно і правильно укрити кущ, а й зняти в потрібний час укриття. необхідно знати, як доглядати за трояндами навесні, щоб влітку вони радували вас своєю красою.
Як тільки почне гріти перше весняне сонце, необхідно припідняти край укриття для провітрювання. Варто пам’ятати, що остаточно зняти захисний шар можна тільки тоді, коли грунт відтане на 10–20 сантиметрів углиб. Найкраще це робити в похмуру безвітряну погоду. Після зняття укриття кущ необхідно притінити від сонця. Коли земля остаточно відтане, троянду розкривають, а потім обприскують спеціальним розчином для запобігання грибкових захворювань.
Слід виділити такі захворювання троянд, як інфекційний опік пагонів і стебловий рак. Дотримуючись правильного догляду за садовими трояндами, варто пам’ятати, що інфікування рослин провокує мороз, будь-які механічні пошкодження, невчасно зняте укриття або обрізування в сиру погоду.
На пошкоджених пагонах виникають плями червоного кольору, пізніше вони темніють. Інфіковані гілки потрібно обов’язково відрізати до здорової тканини, а після цього продезінфікувати розчином, що містить мідь, наприклад, купоросом.
Одним із найважливіших аспектів по догляду за трояндами навесні є обрізування. Виконується цей процес дуже гострим інструментом, попередньо обов’язково продезінфікованим спиртом або будь-яким іншим знезаражуючим засобом. При обрізанні стебел тупим інструментом рана на рослині буде гоїтися довгий час. Всі пошкоджені місця необхідно замазати зеленкою або іншим аналогічним препаратом.
Відповідаючи на запитання, як доглядати за трояндами навесні, зазначимо, що окреме місце варто все-таки відвести обрізанню самого куща. Цей процес буває двох видів: санітарний та формуючий. Санітарне обрізування включає в себе вирізання всіх хворих і зламаних пагонів до здорової деревини. Сам зріз обов’язково проводиться під гострим кутом на відстані шести міліметрів від бруньки, яка росте назовні.
Формуюче обрізування поділяється на коротке, середнє і довге. Між собою вони відрізняються лише кількістю залишених на пагоні бруньок. Так, сильна обрізка – залишається 1–2 бруньки; середня – 4–6, слабка – 8–12. Зазначимо, що кущ, обрізаний правильно, має складатися переважно з молодих пагонів – до трьох років. У великому кущі можна залишити кілька старших, але не більше семи. Усі відгалуження пагонів не повинні перехрещуватися між собою і заважати одне одному.
Пам’ятаймо, що будь-яка дрібна деталь може зіпсувати весь кущ. Ну, а якщо навчитися все робити правильно, то в літній період будете насолоджуватися найромантичнішими квітами у світі.

Підготувала Анжела МАЛЮК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.