Синьйор помідор

нині існує безліч різноманітних сортів помідорів. Одну з ланок займають напівдетермінантні сорти. Це – томати, які посідають проміжне місце між детермінантними (низькорослими) й індетермінантними(високо-рослими). Плоди такого сорту достигають пізніше за інші. Ростуть майже до 1,7 метра. Напівдетермінантні рослини припиняють свій ріст, коли на основному стеблі з’являються 8–10 суцвіть: перше – розміщується над 9–11 листком, а наступні – через 2–3 листки. Не так багато сортів має цей різновид: суперранні, середньостиглі, гіганти…
У моїй колекції напівдетермінантних сортів томатів слід виділити таку групу, як суперранні. Серед них – Квадрат, Вікінг, Віктор, Смородиновидний, Сонячні ліани, Мікадо рожевий, Мікадо жовтий, Сніжно-білий, Булат, Хурма, Чудо світу, Кубинський фіолетовий.
Одним із найсмачніших є сорт Квадрат. Через 70 днів після появи сходів уже можна насолоджуватися стиглими плодами. Це – помідор червоного кольору вагою до 300 г. Та найцікавіше те, що він має форму циліндра, а на зрізі схожий на квадрат. Мабуть, звідси – й назва. До речі, дуже смачний у салаті!
А от якщо плануєте консервувати, то найкращий для цієї справи буде сорт Смородиновидний. Його плоди за розміром та кольором схожі на ягоди порічки (червоної смородини) – такі ж маленькі та червоні. “Малечі” на рослині дуже багато, її навіть неможливо перелічити! Та якщо такі помідори законсервувати, то взимку вони стануть чудовою прикрасою будь-якого столу.
Одним із оптимальних варіантів є сорт Хурма, який має відмінний смак у свіжому вигляді, а також засоленому чи маринованому. Його плоди приваблюють до себе зовнішнім виглядом: округлої форми золотаво-помаранчевого забарвлення з плямою зеленого кольору біля плодоніжки. Він дає великий урожай.
Немає городу – не біда! Пропоную сорт Сонячні ліани, які можна вирощувати у вазонах. На вікнах чи на балконі помідори будуть комфортно почуватися, адже не вибагливі до сонця. До речі, це – багаторічна рослина.
Кожен селекціонер, мабуть, мріє, щоб виведені ним нові сорти прославилися в усьому світі. У мене також є свій королівський набір, який належить до напівдетермінантних. Вони отримали оригінальні назви: Король ранніх, Імператорський, Космонавт Волков, Академік Сахаров, Сюр-те, Дамські пальчики. Так, останній вирізняється фігурними, видовженими плодами, вага яких – до 80 г.
Чимало серед напівдетермінантних сортів середньостиглих: Цифомандра (“томатне дерево”), Червона сливка, Яблунька Росії, Голуба ялинка, Сливка-гігант, Мрія-2.
Надзвичайно привабливі рослини сорту Голуба ялинка. Стебло і листя вкриті білуватим пушком, а за кольором схожі на голубу ялинку. Стиглі плоди – округлої форми вагою 360 г.
Якщо бажаєте ласувати свіжими помідорами на Новий рік, Різдво чи 8 Березня, найкраще обирати сорти Титан, Жираф, Зимове чудо, Золотий канадець, Червоний канадець. Їхні плоди найкраще збирати ще зеленими на дозарювання. Звичайно, помідори цих сортів потрібно регулярно оглядати і збирати вже стиглі плоди. На відміну від інших, вони не втрачають своїх смакових якостей. До речі, швидкість їхнього почервоніння залежить від умов зберігання. Оптимальна температура для таких сортів – +10°С. І чим вона вища, тим процес достигання відбувається швидше.
Серед напівдетермінантних сортів виокремлюють групу гігантів. Плоди – червоного кольору вагою до 1 кг. До речі, це – салатні сорти. Серед них виділяють такі, як Гігант дружби, Ведмежа липа, Атлантік, Динні жовті та Динні червоні, Шапка Мономаха. Найбільший – Ведмежа липа, досягає 1,2 кг. Цей сорт вирізняється приплюснутими плодами червоного кольору.
Як відомо, у помідорів немає гіршого ворога, ніж фітофтора. Хоча його можна побороти. Так, існують сорти, стійкі до фітофтори. Одним із таких є сорт Кардинал – суперранній, має гарний урожай. Вага його великих рожевих плодів сягає 800 г.

Володимир БЕСПАЛОВ,
агроном-плодоовочівник.
м. Миколаїв.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.