Життя, обірване Афганістаном

Ось уже 25 років минуло з того часу, як територію Афганістану залишив останній радянський солдат. Війна в Афгані, що тривала із 1979-го по 1989 рік, забрала тисячі молодих життів, які віддано служили ідеалам Батьківщини, гідно виконували свій військовий обов’язок перед нею. Деякі сучасні політики й історики говорять, що країна зрадила воїнів-інтернаціоналістів. Існують й інші думки з цього приводу. Але, безумовно, участь Радянського Союзу у війні в Афганістані викликала невдоволення народу, особливо з огляду на кількість загиблих і покалічених воїнів, звірства й тортури, яким піддавалися ті, хто потрапив у полон до моджахедів.
За деякими оцінками дослідників, через горнило тієї війни пройшли більше 160 тисяч українців, із яких 2378 загинули, 60 вважаються зниклими безвісти або такими, що потрапили в полон. Поранення отримали понад 8 тисяч українців, із них 4687 повернулися додому інвалідами.
У Полтавській загальноосвітній школі №5 І–ІІІ ступенів ушанували пам’ять загиблих у Афганістані.
На зустріч із шестикласниками завітав ветеран афганської війни Володимир Дмитрович Шкарін. Він розповів дітям правду про війну в Афганістані, про своїх бойових побратимів.
Пізніше учні школи зустрілися з іншими ветеранами афганської війни – полковником українського козацтва Юрієм Васильовичем Щербанем, полковником міліції, кавалером ордена бойового Червоного прапора Михайлом Іллічем Притулою та підполковником Збройних сил України Василем Степановичем Ковалем. Учасники війни в Афганістані розповідали про країну, в якій їм довелося побувати, згадували бойових побратимів, яких вони втратили. Діти й їхні гості вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Марина ВАЩЕНКО,
Інна БРЕДУН,
вчителі ЗОШ №5 І–ІІІ ступенів м.Полтави.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.