Прости і тобі пробачать

У дні, які передують Великому Посту, дуже важливо примиритися з тими, з ким у стосунках немає миру, простити й попросити прощення. Це важливо і для духовного очищення, і для зміцнення родинних зв’язків. Образа – жахлива. Вона несе в собі приховане побажання зла кривдникові. Й ця агресія, спрямована на іншу людину, перетворюється на програму саморуйнування. “Кращий засіб від образи – прощення”, – говорив Сенека.
Успіху будь-який колектив (сімейний, учбовий, трудовий і т.п.) досягає тоді, коли в ньому панують взаєморозуміння, мир, злагода, любов. Але майже кожному з нас досягати успіху заважають образи. Всі ми несемо їх важкий тягар від самого дитинства. Починаючи з народження, протягом життя отримуємо психологічні травми, часто не усвідомлюючи їх. Це – відчуження, приниження, зради, несправедливість. Всі ці травми супроводжуються відчуттями нещастя, горя, жалю до себе, бажанням помститися.
Одним із наріжних каменів глибинної психології, зокрема психоаналізу, є почуття провини. Це – теж образа, тільки спрямована на самого себе! До речі, у слов’янській міфології Образа вважалася богинею нещастя, зображалася у вигляді чорного лебедя. Матір’ю Образи була Мара – богиня хвороб та смерті, а батьком – Кощій, володар підземного світу.
Тим, хто ображається на когось, треба зважити на те, що це почуття викликає хвороби – психологічні й тілесні. Якщо ображена людина своє роздратування не стримує, вона тим самим запускає ланцюгову реакцію, примножуючи навколо себе нещастя, злість, біду, жаль, розчарування. З іншого боку, якщо подібні емоції тримати в собі, буде ще гірше: вони перейдуть на не-свідомий рівень і коли врешті-решт виявлять себе, то наслідки будуть ще більш невтішними.
У результаті багаторічних досліджень представники “позитивного підходу” (лікар В. Синельніков, психолог Л. Хей та інші науковці) на основі власного досвіду багаторічної роботи з пацієнтами виявили вірогідні психологічні причини багатьох хвороб. Ними, а також іншими психологами й лікарями, були розроблені так звані афірмації – ствердні позитивні думки проти цих хвороб. Цікаво, що ймовірна психологічна причина багатьох проблем зі здоров’ям – це саме почуття провини й образа на себе.
Досвід роботи психологів “СпАнна” підтверджує: людина, звільняючись від образ, більш ніж на 90% звільняється від своїх психологічних проблем. Паралельно з цим пом’якшується перебіг тілесних хвороб, людина стає щасливою й успішною.
Повне звільнення від образ – процес нелегкий і довготривалий. Образи можна порівняти з головкою капусти: легко знімаєш верхній шар, а під ним – ще один, а під тим – ще … І чим глибше занурюєшся, тим важче стає звільнятися від образ, але це необхідно робити! І самому, без психолога, іноді дуже важко це зробити.
Єдиного універсального рецепта позбавлення від образ немає. В психології існує безліч різних методик, прийомів. У залежності від особливостей клієнта психологом обирається та чи інша методика звільнення від образ. Але всі вони мають спільний завершальний, найголовніший, етап – той, про який ідеться в усіх світових релігіях світу, а особливо в християнстві, – пробачення.
До речі, в грецькій мові слово “пробачити” означає “відпустити”, а у старослов’янській – “зцілити”. Прощення необхідне нам самим більшою мірою, ніж тим, на кого ми ображаємося. Критерій прощення – відчуття спокою і навіть деякої порожнечі, коли пригадуєш минулі образи. Вища точка прощення – щира подяка людині, яка нас образила, за той досвід, який ми здобули з її допомогою. Пробачити означає благословити любов’ю людину, яка нас образила. Тож будемо пробачати і ставати щасливими!
Володимир КЛОВАЦЬКИЙ,
заслужений працівник освіти
України, голова психолого-педагогічного товариства “СпАнна”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.