Стабільна робота як пріоритет

–Соціальна сфера охоплює все населення Полтавщини, – зазначив під час виступу на колегії департаменту праці та соціального захисту населення ОДА заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль. – Профільні органи працюють потужно. На підсумковій колегії Міністерства соціальної політики у Києві наша область отримала добру оцінку, в загальнодержавному рейтингу установ соціального захисту край займає чільні позиції. Проте є напрямки діяльності, які потрібно доопрацювати. Це стосується роботи центрів зайнятості, фондів. Маємо докласти зусиль, аби погасити заборгованість із виплат заробітної плати. Також потрібно забезпечити надання послуги “соціального таксі” у всіх районах Полтавщини і продовжувати функціонування сільських Будинків соціального піклування.
За словами директора департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, кожен третій мешканець Полтавщини через органи соціального захисту населення отримує державні соціальні виплати і гарантії. У регіоні не допущено жодного випадку затримки таких допомог.
– Є дві основні проблеми щодо скорочення заборгованості заробітної плати, – наголосила Людмила Корнієнко. – Це – 16 підприємств-банкрутів і 12 підприємств, підпорядкованих центральним органам виконавчої влади. Ми ставимо умову не ліквідувати ці підприємства, а відновити їх сталу роботу.
Розроблено проект Комплексної обласної соціальної програми щодо захисту ветеранів війни на 2014 – 2017 роки. Він буде розглянутий обласною радою у березні. Запровадження соціального паспорта ветерана Великої Вітчизняної війни передбачає обов’язкову зустріч працівників системи соціального захисту з усіма ветеранами, учасниками бойових дій і сім’ями загиблих за їхнім місцем проживання. Такі послуги мають отримати 59 тисяч мешканців регіону.
З кожним роком процент оздоровлених інвалідів війни і воїнів-інтернаціоналістів збільшується. Цьогоріч за рахунок коштів місцевих бюджетів передбачено спрямувати 2 мільйони гривень на закупівлю путівок у санаторії краю. Також проводяться безкоштовні ремонти помешкань інвалідів війни і сімей загиблих.
– Ми постійно контактуємо із громадськими організаціями, знаємо їхні проблеми. Разом відпрацьовуємо порядок забезпечення інвалідів автотранспортом. Подали на розгляд профільного міністерства кілька пропозицій щодо забезпечення автомобілями інвалідів, які можуть керувати машинами самостійно, і водночас підвищити компенсаційні виплати особам, які потребують послуг автотранспорту, – розповіла Людмила Корнієнко. – Будемо здійснювати безкоштовну передплату на 2 тисячі газет через Фонд соціального захисту інвалідів. Пропонуємо на вибір 7 видань, але люди переважно обирають “Силу духу”.
За рівнем охоплення соціальними послугами Полтавщина п’ятий рік поспіль займає перше місце в державі. В області працює найбільш розгалужена в Україні мережа територіальних центрів. 66 відсотків ветеранів мешкають у сільській місцевості. Тому таке наближення послуг є дуже актуальним, враховуючи вік людей. Другий рік триває створення міні-відділень територіальних центрів безпосередньо в селах. Їх функціонує 34, у планах за рахунок коштів місцевих бюджетів відкрити ще 5.
– У 2013-му році органи праці та соціального захисту населення продовжили виконання соціальних ініціатив Президента України, зокрема щодо реабілітації дітей-інвалідів, виконання державних і обласних програм, спрямованих на соціальний захист населення. При територіальних центрах створені спеціальні служби обліку бездомних осіб. Особлива увага приділялася соціальному захисту людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У результаті – всі державні програми виконані, немає заборгованості по виплаті компенсацій і вже вдруге були виділені кошти з обласного бюджету на придбання путівок у місцеві санаторії. Добре спрацювали районні відділення в питанні оздоровлення дітей за рахунок різних джерел фінансування. Проте існує проблема із відділеннями денного догляду дітей-інвалідів. Одне таке є в Полтаві, але його замало для області, – проінформувала перший заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Ніна Черняк.
Почесними грамотами обласної ради й облдержадміністрації за багаторічну працю та вагомий особистий внесок у реалізацію державної соціальної політики, високий професіоналізм нагородили начальника управління праці та соціального захисту населення Кременчуцької РДА Віктора Приходька, директора Шишацького районного територіального центру Світлану Васильченко і директора територіального центру Миргородської міської ради Людмилу Курдюмову.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.