Гарантія якості й ефективності

Масштабність і цілеспрямованість агровиробництва – це те, що вигідно вирізняє ТОВ “Агротех-Гарантія”, яке працює у Миргородському районі, на фоні інших сільгосптоваровиробників області. Агроформування розпочало господарювати у 2001 році з 5 тисяч гектарів орендованих площ, нині ж тут обробляють 16 тисяч 200 гектарів орних земель і забезпечують робочими місцями близько 400 працівників.

Трохи більше трьох років минуло відтоді, як господарство на промисловій основі почало вирощувати овочі й картоплю. Скажімо, торік під картоплю відводили близько 500 гектарів, ще 50 – під овочі: моркву, цибулю, капусту. Посадковий матеріал картоплі німецької і голландської селекції підприємство закуповує безпосередньо від виробника.
– Щорічно ми завозимо елітне насіння з Голландії та Німеччини й висаджуємо 5–6 сортів картоплі, – розповідає заступник директора ТОВ “Агротех-Гарантія” з маркетингу Вячеслав Остапенко. – За радянських часів функціонувало кілька інститутів картоплярства, де можна було придбати районований посадковий матеріал, нині ж імпортні сорти, районовані для різних кліматичних умов, доводиться підбирати експериментальним методом. Ми, наприклад, зупинили свій вибір на сортах Рів’єра, Сіфра, Сільвана, Моцарт, Пікассо, Лабелла.
Слід зазначити, що Вячеслав Остапенко – висококласний фахівець, безмежно залюблений у свою справу. Він – учасник різних виставок, чудовий знавець вітчизняного й світового овочевого ринку, спеціалізованої техніки для збирання овочів і картоплі. До речі, торік урожайність картоплі в господарстві склала 220 центнерів з гектара. Хоча розраховували на дещо вищі здобутки, але вплинули природні фактори. Проблем з реалізацією овочів нині не виникає, хоча в червні 2011-го, за словами директора ТОВ “Агротех-Гарантія” Олександра Троцька, 300 тонн картоплі довелося продати аж… по 5 копійок за кілограм. Основні партнери товариства в питаннях реалізації овочевої продукції – потужні вітчизняні торговельні мережі “АТБ”, “Сільпо”, “Фуршет” та інші. Стосовно ціни на продукцію, то її завжди диктує ринок. У минулому році вирощувати овочі було вигідно, на них склалася добра ціна, додає керівник господарства.
IMG_6031Перш ніж займатися овочівництвом на промисловій основі, потрібно віднайти місце для зберігання продукції. Тож восени 2009 року в селищі Комишня Миргородського району ТОВ “Агротех-Гарантія” придбало занедбану базу ремонтного підприємства загальною площею близько 5 гектарів. Практично через рік на її території було зведено власне овочесховище місткістю 10 тисяч тонн одночасного зберігання картоплі, цибулі й капусти та 1,5 тисячі тонн моркви. У будівництво об’єкта загалом вкладено майже 35 мільйонів гривень, а також створено понад 70 робочих місць. Масштаби потужностей вражають, адже тільки в приймально-сортувальному цеху водночас працює десятків зо три робітників, спеціалізована техніка. Значні площі відведено й під камери для зберігання продукції. До речі, порушення технології тут недопустиме. Скажімо, картоплю перед закладенням на зберігання треба просушити, “полікувати”, при цьому обов’язково дотримуватися відповідного температурного режиму, моркву ж прямо з поля закладають на зберігання у прохолодну камеру (+1 градус). Ще один неодмінний процес – перевірка овочів на відсутність шкідливих речовин та радіонуклідів. Цю процедуру проводять у державних інспекціях Полтавської області.
Зупинятися на досягнутому в господарстві не збираються. У планах – будівництво другої черги овочесховища і подальший розвиток овочівництва із застосуванням поверхневого та крапельного зрошування. За словами директора ТОВ “Агротех-Гарантія” Олександра Троцька, своєчасна й у необхідній кількості волога дасть змогу отримувати якісні й більш високі врожаї картоплі та овочів. А в дещо віддаленій перспективі – розвиток садівництва.

***

Кукурудза й соя – цим двом сільськогосподарським культурам надається перевага в ТОВ “Агротех-Гарантія”, їх вирощують за американською технологією. Як високоазотна культура, яка накопичує значну кількість поживних речовин, соя є добрим попередником під качанисту. До речі, в господарстві дбають про якісні показники грунтів, не допускають їх виснаження. Щороку під час обробітку землі під майбутній урожай з кожного поля беруть 5 зразків грунту для дослідження його родючості у спеціалізованій лабораторії “Агротест”. І вже на підставі отриманих результатів приймається рішення про застосування певної кількості відповідних мінеральних та органічних добрив. На площах, відведених під овочі, здебільшого використовують мікродобрива. Усі пожнивні рештки теж залишаються на полях, збагачуючи органікою грунти, які в агроформуванні обробляються дискуванням і рихленням.
Сільгосппідприємство має власний зерноелеватор на 50 тисяч тонн одночасного зберігання зерна пізніх сільськогосподарських культур і одне з перших в області запровадило аргентинську технологію зберігання кукурудзи в поліетиленових мішках, по 200 тонн у кожному. Нині ж зернову сільськогосподарську продукцію агроформування за прямими зовнішньоекономічними контрактами реалізує міжнародним трейдерам. І хоча ціни на зерно зараз у півтора разу нижчі за минулорічні, збіжжя продають, бо потрібні обігові кошти, каже Олександр Троцько.
Розрахунок за оренду земельних паїв становить 5 відсотків і в переважній більшості має грошову форму, що вигідно обом сторонам. До речі, сума виплат пайовикам товариства одна з найвищих у районі, а ТОВ “Агротех-Гарантія” є чи не найбільшим бюджетоутворюючим сільгосппідприємством Миргородського району. Тому й довіряють селяни керівництву товариства, і зростають площі орендованих агроформуванням земель.

***

– Наше підприємство – соціально спрямоване, ми працюємо на території 8 сільських і селищних рад Миргородського району. Нині, за умов відсутності належних коштів у бюджетах, ми допомагаємо дитсадкам, школам, усім об’єктам соціальної сфери, які, на жаль, зараз знаходяться у скрутному становищі, – зазначив Олександр Троцько.
Агроформування уклало договори соціального партнерства з сільськими радами, надає й адресну допомогу тим, хто цього потребує, адже передбачити все в угодах неможливо. Скажімо, рік тому в Комишнянській школі вийшла з ладу котельня, тоді дружню руку підтримки надало товариство, придбавши необхідне обладнання, яке коштувало близько 50 тисяч гривень. Новорічні подарунки дітям, жінкам-пайовикам з нагоди 8 Березня, допомога в ремонті шкіл і дитсадків, підтримка ветеранів, розвиток спорту, а ще – організація та проведення конкурсів (народної творчості й тематичних) серед школярів і нагороди переможцям (фотоапарати, електронні книжки, а всім учасникам – заохочувальні призи), подарунки кращим за професією за підсумками року (телевізори, мотоцикли, пральні машини) – усе це в товаристві стало звичним явищем. Загалом же на соціальні витрати сільгосппідприємство щороку виділяє від 600 до 800 тисяч гривень.
Проблеми виробничого характеру тут намагаються розв’язувати самостійно. Хоча це й не завжди виходить. Як от, наприклад, тривалий час не вирішується питання з водокористуванням для поливу овочевих плантацій ТОВ “Агротех-Гарантія” у селі Остапівка. За словами Олександра Троцька, через правовий безлад господарство не може скористатися водоймою. Тож у вирішенні зазначеної проблеми агроформування сподівається на підтримку влади.

Заступник генерального директора В’ячеслав Остапенко та завідуючий овоче-сховищем Валерій Кравчук.

Генеральний директор ТОВ “Агротех-Гарантія” Олександр Троцько.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.