Мальви і зорі

Будь-яка буденна і звична річ у сприйнятті митця може перетворитися на справжній шедевр, зачарувати і полонити. В цьому мають змогу переконатися відвідувачі виставки робіт полтавських художників-аматорів, яка днями відкрилася у Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв). Вона відбувається у рамках проведення ІІ етапу обласного фестивалю художників-аматорів імені Григорія Ксьонза. Цей мистецький проект був започаткований кілька років тому обласною радою, облдержадміністрацією та обласною організацією Національної спілки художників України і вже знайшов своїх прихильників як серед митців, так і серед справжніх поціновувачів образотворчого мистецтва.
Під час прес-конференції, присвяченої видатній мистецькій події, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко розповів про історію започаткування фестивалю художників-аматорів і окреслив його завдання:
– Одного разу в Семенівському районі мені пощастило познайомитися із місцевим художником-аматором. Всі стіни у його невеличкій хатині завішані картинами. Інша частина мистецького доробку художника припадала пилом у коморі, бо їх просто ніде було розвішувати. Картини ті були написані з надзвичайною щирістю і майстерністю, а ім’я їх автора майже нікому не було відомим, як, утім, і багатьох інших художників-аматорів. Отож і виникла ідея організації мистецького заходу, який би допоміг народним художникам розкривати свій талант широкому загалу поціновувачів образотворчого мистецтва, знаходити свого глядача.
У цьогорічному фестивалі взяли участь художники-аматори з 20 районів нашої області та чотирьох міст обласного значення. Вони творять у різних жанрах образотворчого мистецтва – графіці, скульптурі, живопису. В другому, обласному, етапі конкурсу свої творчі доробки представили більше 100 художників-аматорів. Загалом члени виставкому розглянули більше 300 робіт, але в експозицію відібрали 126. Ними аж до 2 березня у рамках виставки матимуть змогу безкоштовно помилуватися відвідувачі художнього музею. До речі, за кошти, виділені з обласного бюджету, планується видати каталог робіт художників, чиї твори увійшли до виставкової експозиції.
А там і справді є на що подивитися: портрети відомих земляків, пейзажі з різних куточків нашої області, натюрморти, футуристичні зображення, біблійні й казкові сюжети… Але найбільше на картинах квітів – мальви, барвінок, півонії, чорнобривці. На них народні митці витратили всю розмаїту палітру фарб і відтінків, втіливши у них всю красу щедрої й романтичної української душі.
Під час відкриття мистецької виставки не обійшлося без приємних сюрпризів. Так, відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича почесне звання “Заслужений працівник культури України” за популяризацію самодіяльного народного мистецтва отримав Василь Моспан, художній керівник народного аматорського фольклорного ансамблю “Яснозір’я” Бірківського сільського будинку культури Великобагачанського району. Давній поціновувач мистецтва, директор ПП “Виробничо-торгова компанія “Лукас” Володимир Лукацький презентував унікальний торт, виготовлений у вигляді картини. Головною ж подією виставки, звичайно, стала презентація творів художників-аматорів. Для більшості з них цей мистецький захід стане першою сходинкою до визнання.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.