Лютий лютує, та весні дорогу готує

Нинішня зима прийшла з великим запізненням, але в дорозі сил своїх не розгубила і, діставшись, одразу почала порядкувати: сніжку натрусила, морозцем, неначе пензликом, шибки розмалювала – красота! Але надзвичайно холодно.
Й не тільки людям і тваринам, а й рослинам. Тож і вони потребують теплого “взуття” – пухнастого снігу,
Й побільше!..
САД
Продовжуємо накидати під дерева сніг, пам’ятаючи, що снігова волога збагачена корисними елементами. В умовах підвищеної сонячної активності, яка завжди буває в лютому, на деревах можлива поява сонячних опіків. Щоб запобігти цьому, в другій половині останнього зимового місяця слід побілити штамби й скелетні гілки вапняним розчином (звичайно, якщо не зробили цього восени).
У теплі сонячні дні необхідно ретельно оглянути плодові дерева щодо наявності на них зимуючих шкідників. Треба позбирати і спалити всі муміфіковані плоди, бо на них багато збудників небезпечних інфекцій, зокрема плодової гнилі. Не завадить і обдивитися плодові бруньки, розташовані на верхівках гілок. Там люблять відкладати яйця попелиці, кліщі, медяниці.
Де ще ховаються “вороги” саду? Так, у сухому опалому листі зазвичай зимує білан жилкуватий (рос. – боярышница), у згорнутих “трубочках” листокрутка, а в місцях розгалужень облаштовує свої гнізда золотогузка. Необхідно уважно оглянути місця можливого перебування шкідників і знищити їх. Якщо цього не зробити завчасно, навесні у саду з’явиться ціла армія крилатих, повзучих і листогризучих шкідників.
Ще один вірний і до того ж безпечний спосіб захисту саду від непроханих гостей – принадити в нього птахів. Ще не пізно виготовити і розвісити на гілках дерев годівниці й понасипати в них зернятка та хлібні крихти. Принаджені таким щедрим пригощанням пернаті друзі оселяться в саду надовго, і захист саду від шкідників буде гарантований.
Внаслідок різких денних і нічних коливань температури на деревах нерідко репається кора, через це на них утворюються морозобоїни – відстає кора. Виявити їх нескладно: необхідно лише постукати по стовбуру спеціальним дерев’яним молотком. Кору в проблемних місцях можна прибити до деревини гвіздками із широкими шляпками. Згодом вона приросте до стовбура.
ЗИМОВА ГРЯДКА
Нарешті в городників скінчилися вимушені канікули – настав час вирощувати розсаду. Але перш ніж висівати насіння, треба визначити його схожість. Суттєво підвищують врожайність й інші підготовчі заходи, зокрема калібрування насіння, протруювання, загартовування, дражирування. Все це забирає багато часу, але результат таких агрозаходів завжди відчутний – дорідний урожай, що дружно достигає і довго зберігається.
Калібрувати (сортувати) насіння треба у воді кімнатної температури. Його занурюють на
5 хвилин. Насінини, які при цьому спливуть на поверхню, треба викинути, бо з них все одно нічого не виросте. Решту просушують до сипучого стану і висівають на розсаду.
Нагадаємо, що найбільший урожай огірків з’являється з насіння 2–3-річної давнини. На рослинах, отриманих із однорічного насіння, буде багато пустоцвіту.
У лютому вже можна потроху пророщувати картоплю. Насіннєві бульби слід витягти з погреба й занести в тепліше приміщення. В першій декаді місяця у плівкових теплицях із обігрівом висівають на розсаду перець, баклажани; у другій декаді – цибулю-порей, кореневу селеру; в третій – салат. У цю ж пору в теплицях уже приступають до формування рослин огірка, посіяного наприкінці січня. У партенокарпічних гібридів, тобто таких, що не потребують запилення комахами, на перших п’яти пагонах необхідно видалити всі квіти, бічні пагони й “вуса”, залишивши на них тільки листя. Бічну поросль, що утвориться нижче, необхідно прищипнути на 1–2 зав’язі та два листки. Коли головний пагін доросте до верху шпалери, його необхідно буде перекинути через сусідній дріт і закріпити. Коли стебло відросте на 2–3 листки, його треба прищипнути, дати можливість 2–3 пагонам відрости на 0,5 м і прищипнути їх.
Бджолозапильні гібриди формувати простіше. Їх не потрібно “осліплювати” і прищипувати, як у попередньому випадку. Достатньо лише вкоротити нижні бічні пагони на одну зав’язь і листок, середній ярус – на 2 зав’язі й 2 листки, а третій – на
3 листки й стільки ж зав’язі.
Наприкінці лютого у захищений грунт висаджують розсаду томатів із першим квітковим гроном. Рослини висаджують у підживлений органічними добривами й политий теплою водою грунт. Схема висаджування – 50×30 см, глибина садіння – 8–10 см.
КВІТНИК
Настав час приготувати все необхідне для пересаджування кімнатних рослин – грунт, дренаж, вазони, кашпо… Якщо з осені не заготовили свіжої грунтосуміші, можна використати стару, але її попередньо доведеться пропарити, щоб знищити збудників хвороб. Горщики перед повторним використанням треба ретельно вимити із застосуванням соди і знезаразити розчином марганцівки.
Бульби й цибулини декоративних рослин, що зимують у підвалі, іноді треба обдивлятися, вибраковуючи ті, що мають ознаки захворювань.
У лютому вже можна висівати на розсаду насіння петунії, лобелії, віоли, лаванди, гейхери. Починаючи з другої декади лютого, необхідно розпікірувати сіянці кальцеолярії, бегонії, шавлії, бальзаміну, гвоздики Шабо, висіяних у січні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.