Зима питає, де влітку були

В останній день січня у Полтаві зранку, за повідомленнями синоптиків, було близько 25 градусів морозу. За такої температури в багатьох багатоквартирних будинках і установах центральної частини міста пропало тепло. Зокрема на вулицях Ватутіна, Жовтневій, Сінній, Шевченка, Пушкіна… Учні молодших класів тієї п’ятниці сиділи вдома офіційно – через сильні морози. Старші школярі були залишені вдома за рішенням батьків. А тут і вдома холодно… До речі, в авторки цих рядків – теж. Вода з крана текла крижана, і батареї не гріли…
І що робити, коли вікна через холод замерзають зсередини? Люди вмикали електрообігрівачі, але з “оглядкою” – по-перше, “накрутить” багато грошей на електролічильник, а по-друге, будинки в цьому районі споруджені років тридцять тому й електропроводка вже зносилася, тож мешканці боялися, що включені разом обігрівальні прилади просто “виб’ють” струм й тоді доведеться сидіти в холоді та темряві.
Шановні наші читачі, ви отримали цей черговий номер газети за обсягом удвічі менший, ніж завжди. Готувався він в екстремальних умовах. Справа в тому, що понад добу в будівлю редакції теж не подавалося тепло. Через великий мороз приміщення швидко охололо, почала виходити з ладу оргтехніка, і керівництво газети не могло залишити працівників на робочих місцях за таких умов. Тільки завдяки втручанню голови обласної ради Івана Момота теплопостачання, а потому і робочий процес, були відновлені.
Як з’ясувалося, причиною аварії стали неполадки в котельні по провулку Інтернаціональному. В біді опинилися тисячі людей, які живуть чи працюють у цьому районі.
А почалося, здавалося, з простого – локального пориву в одному будинку. Та проблеми чіплялися одна за одну. Теплоенергетики швидко працювали в лютий мороз, усуваючи одну неполадку за іншою. Спочатку всі зусилля закінчувалися нічим, бо виявлялися нові, більш серйозні, проблеми. Фахівці по кілька разів зливали воду з систем опалення, знову їх наповнювали, а тепліше все не ставало…
Проблем додала ще й інертність жедівців. Тепла не було досить довго, воду з опалювальних систем вчасно не злили, і в значній частині житлових будинків їх “прихопило” морозцем. Тобто труби замерзли. І деякі будинки через недоліки внутрішніх комунікацій залишалися без тепла й після того, як котельня відновила його подачу.
Ті, кому пощастило більше, отримали відновлене тепло- і гаряче водопостачання вже надвечір у п’ятницю. Ті, кому менше, – тільки в суботу, 1 лютого. Загалом наслідки аварії по різних об’єктах усувалися понад дві доби. Лише в суботу на названій дільниці обласного центру працювали 14 слюсарів, 2 електрики, 3 зварники. У п’ятницю надворі, на холоді, діяли спеціалісти з “Полтаватеплоенерго”. Треба віддати належне фахівцям, робітникам – ці чоловіки старалися швидше подати в домівки мешканців тепло. Люди з розумінням поставилися до того, що в значні холоди можуть траплятися аварії та пориви.
Тільки недавно ми інформували читачів про рішення і завдання, які були надані областям і містам на всеукраїнській селекторній нараді, саме з питань забезпечення безперебійної роботи об’єктів ЖКГ та інших галузей у складних погодних умовах, і віце-прем’єр-міністр України (нині – виконуючий обов’язки) Олександр Вілкул вкотре наголошував, що аварійні бригади комунальників мають чергувати цілодобово і за лічені години усувати локальні аварії. В Полтавській області такі бригади теж чергують і оперативно реагують на події. Тож, як кажуть, могло бути й гірше… Але скільки людей застудилися, скільком застудженим раніше стало гірше, скільки захворіли, не вийшли на роботу чи не прийшли на навчання, сказати зараз важко.
Як стало відомо, в той же час вийшла з ладу електропідстанція біля мікрорайону Сади-2 обласного центру, що обумовило збій у роботі сусідньої котельні, бо насоси працюють від електрики. А це – великий “спальний” район з десятками тисяч мешканців. Люди опинилися і без світла, й без тепла.
Скільки таких аварій по місту, по інших містах області, які райони і які часові рамки вони охоплюють – невідомо, бо про це ніхто не повідомляє. На момент написання цього матеріалу і підписання номера до друку коментарів “Полтаватеплоенерго”, керівництва Полтавського житлово-комунального об’єднання № 2, якихось повідомлень по лінії служби надзвичайних ситуацій про аварію на тепломережах у центрі Полтави не з’являлося. Отже, виходить, що аварії… немає. Добре, що Полтава в черговий раз не стала другим Алчевськом. Теплоенергетики – теж заручники ситуації, вони – не боги: мережі й обладнання зношуються, грошей на модернізацію не вистачає, тарифи не влаштовують, бо не забезпечують бажаних надходжень. Виходить, знову “вирощуємо” проблему, а потім мужньо її долаємо і вкотре наголошуємо – легше попередити, не допустити, ніж потім усувати причини й наслідки.
За прогнозами синоптиків, морози на поточному тижні послабшають, будемо сподіватися, що завершимо зиму без холодів і аварій.

Віктор КІКОТЬ
Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.