Про стан правосуддя

Однією із засад організації судової влади є забезпечення відкритості діяльності судів через доступ до публічної інформації з метою розвитку конструктивного діалогу та належного висвітлення здійснення правосуддя. Колектив Господарського суду Полтавської області інформує громадськість про те, що протягом 2013 року захист прав та інтересів учасників правовідносин у сфері господарювання забезпечувався на належному рівні.
За результатами розглянутих спорів суддями було ухвалено 5209 судових актів, що підлягають оскарженню у наглядових інстанціях. Із них 94 відсотки пов’язані з неналежним виконанням суб’єктами господарювання взятих на себе фінансових зобов’язань. Із підприємств, установ, організацій області до стягнення було заявлено майже 2,4 мільярда гривень заборгованості за поставлену продукцію, виконані роботи чи надані послуги. За порушення договірної дисципліни штрафних санкцій заявлено більше 353,7 мільйона гривень. Найбільшу питому вагу в боргових зобов’язаннях склали зобов’язання перед кредитними установами на суму майже 1,7 мільярда гривень.
За позовами, що подавалися на захист суспільних інтересів, державі відшкодовано майже 11,6 мільйона гривень.
Досить поширеною залишилася практика банкрутства суб’єктів господарювання. Протягом минулого року було порушено 102 такі справи, переважно щодо відсутніх боржників. Почастішали випадки банкрутства суб’єктів господарювання у зв’язку зі складністю ведення економічної діяльності.
Судом було прийнято 126 постанов про визнання боржника банкрутом та відкрито ліквідаційні процедури. Проте фактично всі такі справи ініціюються до підприємств, що не мають перспектив фінансового оздоровлення, та констатують лише факт припинення їхньої діяльності.
Залишалися актуальними і спори у сфері земельних правовідносин. Основними порушеннями земельного законодавства є оформлення суб’єктами господарювання тимчасового земельного сервітуту для розміщення споруд, уникаючи укладення договору оренди земельної ділянки; надання землі в оренду та укладення відповідних договорів на підставі нелегітимних розпоряджень районних адміністрацій, які за змістом затверджували лише технічну документацію на землю; набуття права власності на земельні ділянки лісового фонду, що не передбачено лісовим та земельним законодавством, яке визначає виключну можливість їх закріплення на праві постійного користування.
Протягом минулого року розглядалися справи, пов’язані зі стягненням оплати за використання знаків для товарів та послуг. Вперше розглядалися спори, пов’язані з виконанням договорів комерційної концесії, а також спори щодо нового об’єкта права інтелектуальної власності – програм організацій мовлення, що належать до об’єкта суміжних прав. Основними причинами їх виникнення слугувало неправомірне використання відповідачами торговельної марки, використання схожих торговельних марок для різних категорій товарів, невиконання договірних зобов’язань із внесення плати за використання об’єктів інтелектуальної власності за договорами про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.
Із 5323 ухвалених у 2013 році судових актів майже 98 відсотків відповідали вимогам матеріального та процесуального права. Ці показники свідчать про належну якість відправлення судочинства.

Валерій ЦІЛЕНКО
Голова Господарського суду Полтавської області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.