Педагог, історик, публіцист

Днями відзначає 70-річний ювілей професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Олександр Петрович Єрмак.

За свою 45-літню науково-педагогічну діяльність він був куратором 20 учбових груп, його лекції відвідало більше п’яти тисяч студентів. Олександр Петрович не читає з аркуша, не розкладає конспектів – лекції “живим” голосом, правдиві й життєві, вирізняються глибоким знанням матеріалу, сприймаються легко. Так колись учили його викладачі з величезним науковим та методичним досвідом: В.Є.Лобурець, П.М.Денисовець, В.Н.Жук, Н.В.Бака, В.С.Воловик, Л.С.Ліхіна, О.Х.Соколовський. Майстерність професорсько-викладацького колективу Полтавського педінституту в часи його студентської юності була настільки високою, що, здавалось, немає жодного запитання, на яке лектор не готовий був відповісти. Цю високу планку Олександр Петрович гідно тримає все життя. Після випускних іспитів він залишився в рідній альма-матер на кафедрі історії СРСР та УРСР, де робив перші кроки в наукових пошуках і остаточно сформувався як педагог, науковець, історик і публіцист-українознавець.
Він завжди проявляє до студентства академічну коректність, вчить науково і методично працювати в бібліотеці, його семінари відзначаються перш за все творчим підходом до теми. Абсолютна більшість його випускників таке ставлення до життя і роботи взяла за приклад. Серед вихованців Олександра Петровича – міністр культури України Леонід Новохатько, прокурор Полтавської області Андрій Миронов, прокурор Сумської області Руслан Білокінь, консул України в Барселоні Дмитро Подойма, доктор історичних наук, професор Сергій Тимченко. Тисячі колишніх студентів – викладачів вузів, технікумів, директорів шкіл, вчителів, вихователів, архівістів, журналістів, музейних працівників зарекомендували себе в житті порядними людьми та висококласними спеціалістами.
Ювіляр є автором більш як 370 наукових публікацій, багатьох авторських та колективних монографій, сотень статей в енциклопедіях та довідниках, газетах та журналах. Він першим дослідив історію комунального господарства, з-під його пера вийшла серія робіт про видатних полтавців. Чільне місце займають у науковому доробку нариси з історії Полтави та Полтавщини.
Роботи О.П.Єрмака ніколи не слугували на догоду сьогоденній політичній кон’юнктурі, вдумливий дослідник органічно поєднує глибоке знання матеріалу з відчуттям життєвих реалій та їх впливу на історичні події.
З цього приводу варто згадати цікавий приклад: гастролюючи Україною, відомий артист Олександр Розенбаум у одному з полтавських видань прочитав цікавий матеріал з історії міста. Відшукав автора – ним виявився наш ювіляр – і попросив провести для нього особисту екскурсію Полтавою.
Крім навчально-виховної та методичної роботи, Олександр Петрович є фундатором та автором експозиції музею історичного факультету педуніверситету – тут увіковічена праця науковців багатьох поколінь.
З нагоди особистого ювілею іменинника тепло і сердечно привітали численні учні, колеги, представники громадськості, побажали подальших творчих успіхів, міцного здоров’я, сімейного благополуччя.

Костянтин ІЩЕЙКІН,
голова ГО “Полтава – духовна столиця”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.