При неускладненому грипі антибіотики не призначають

На грип щороку хворіють від 0,5 до 1 мільярда людей. Найбільш уразливі до нього діти віком старше 6 місяців – у першому півріччі свого життя вони захищені материнськими антитілами. В Україні щороку реєструється 4,5–5 мільйонів випадків захворювання на грип та ГРВІ серед дітей. Оскільки з віком накопичені антитіла до вірусу грипу втрачаються, уразливість також підвищується після 60 років. Часто на нього хворіють медичні працівники, педагоги, працівники транспорту і торгівлі, які мають широке коло контактів.
Основний шлях передачі інфекції – повітряно-крапельний. Найбільш активними розповсюджувачами інфекції є діти шкільного віку. Один із головних факторів – недотримання ізоляції хворого: поява у школі, транспорті, на роботі практично гарантує захворювання багатьох людей. Виділення вірусу з респіраторним секретом може продовжуватися 5–10 днів, а в дітей цей період ще довший.
Інкубаційний період зазвичай триває від 2 до 5 днів. “Класичний” грип характеризується раптовою появою лихоманки, болю в м’язах, у горлі та непродуктивного кашлю. Температура може підвищуватися до 40 градусів і вище, супроводжуватися прострацією. Лихоманка з’являється так раптово, що пацієнт може назвати навіть годину початку захворювання.
Найчастіше болять м’язи спини. Також спостерігаються закладеність носа, нежить, головний біль, біль в очах, загрудинна печія. Системні симптоми і температура тримаються зазвичай 2–3 дні, рідше – до 5–7 днів. Одужання буває повним, якщо не виникають ускладнення. У деяких випадках після перенесеного грипу кілька тижнів можуть дошкуляти виснажлива депресія і астенія. Легеневі ускладнення спостерігаються в 10–15 відсотках випадків, особливо у дітей віком до 2 років: первинна вірусна грипозна пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія, загострення хронічних легеневих захворювань. Грип також може призводити до таких ускладнень, як синдром крупу, синдром Рея (жирова дистрофія печінки, токсична енцефалопатія), середній отит (у 50 відсотків дітей до 3 років).
Препарати, що мають найвищий протигрипозний ефект, може призначити тільки лікар. Адже останнім часом велика кількість лікарських засобів для застосування у педіатрії не рекомендується або обмежується за віком. Це препарати як для лікування й профілактики грипу та ГРВІ, так і жарознижувальні, для полегшення носового дихання при риніті. Скажімо, препарати, що містять саліциламід, можуть викликати тяжку енцефалопатію з печінковою недостатністю і летальністю до 50 відсотків.
Хворому на грип призначається додатковий об’єм пиття – морси, соки, мінеральні води, чаї.
При неускладненому грипі антибіотики не призначають. Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Тим, хто не отримав щеплення, особливо з груп ризику, варто звернутися до лікаря за призначенням профілактичних препаратів.
Доведено, що діти з родин, у яких курять, частіше хворіють на грип та інші гострі респіраторні інфекції. Тому батьки повинні подбати про захист дитини від пасивного куріння. Важливо також привчити дітей мити руки одразу після повернення додому, а до того не торкатися очей і носа.

Людмила БОНДАРЕНКО,
дитячий інфекціоніст обласної
клінічної інфекційної лікарні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.