Стан протидії злочинності та корупції потребує посиленої уваги

Такого висновку дійшли у прокуратурі Полтави, де за участю заступника прокурора області Олександра Пєвнєва відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів. Звертаючись до присутніх, прокурор Полтави Григорій Гринь зазначив, що правоохоронними органами міста упродовж 2013 року вживалися заходи, спрямовані на забезпечення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян та інтересів держави в умовах законодавчих змін.
Покращено якість ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та оновлено форми і методи використання інститутів процесуального керівництва досудовим розслідуванням, проведення негласних слідчих дій, укладення угод про примирення та визнання винуватості, застосування запобіжних заходів.
Водночас аналіз злочинності в регіоні свідчить про необхідність удосконалення діяльності правоохоронців, підвищення ефективності оперативно-розшукової роботи, досудового розслідування та прокурорського нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні.
– Разом із позитивними напрацюваннями протидії злочинності наразі існує низка прогалин, які потребують системного опрацювання та глибокого вивчення. На тлі зменшення розбійних нападів загальна кількість злочинів проти власності зросла майже на третину, в половину збільшилося число незаконного заволодіння транспортними засобами, втричі зросла кількість шахрайств, на чверть – кількість пограбувань, вдвічі – квартирних крадіжок. Заслуговує на критику діяльність правоохоронних органів щодо виявлення кримінальних правопорушень у пріоритетних напрямках економіки, – підкреслив Григорій Гринь.
Причиною зростання злочинності посадовець вважає недоліки в організації роботи слідчих, послаблення відомчого контролю, відсутність належних взаємодій з оперативними підрозділами, невиконання нових процесуальних інструментів, а також недотримання строків розслідувань.
– Лише глибоке знання нових законів та єдиний підхід до здійснення оперативно-розшукової діяльності, ефективне проведення негласних слідчих дій, розслідування кримінальних проваджень та прокурорського нагляду з цих питань мінімізує можливість помилки під час їх застосування, сприятиме напрацюванню відповідної практики і стане запорукою належної протидії злочинності та корупції, – наголосив Григорій Гринь.
Заступник прокурора міста Полтави Микола Дубинка розповів, що упродовж 2013 року органами внутрішніх справ у місті зареєстровано близько 40 тисяч заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, 12 тисяч з яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальні провадження.
– Найбільше кримінальних правопорушень зареєстровано по Октябрському та Київському районах Полтави. Із загальної кількості вчинених торік кримінальних правопорушень – 12% тяжких та особливо тяжких. Рівень злочинності на 10 тисяч населення складає 153 кримінальних правопорушень, що перевищує загальнообласний. За минулий рік вдалося активізувати роботу щодо застосування негласних слідчих дій. Однак вимагає суттєвого покращення ефективність їх реалізації, адже як докази вони використані лише у 15%, – завершив Микола Дубинка.
Учасники наради обговорили основні проблеми у протидії злочинності та корупції, визначивши ряд спільно узгоджених заходів на поточний рік у боротьбі зі злочинами.

Світлана БОРИСЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.