Перспективи “Шевченківського дому”

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко провів робочу нараду, на якій обговорили пропозиції від нашого регіону до Державної цільової програми “Шевченківський дім”. Концепцію Програми було схвалено Кабміном України наприкінці минулого року, реалізовуватися вона буде в два етапи протягом  2014 – 2020 років і дозволить, зокрема, поліпшити стан архітектурних пам’яток, пов’язаних із життям та творчістю Великого Кобзаря, залучити їх до всеукраїнської туристичної  інфраструктури. Державним замовником – координатором Програми є Міністерство культури України.

Відкриваючи нараду, Валерій Пархоменко наголосив на тому, що за Указом Президента України Віктора Януковича 2014 рік у нашій країні оголошено Роком Тараса Шевченка. У глобальному сенсі програма “Шевченківський дім” покликана розв’язати проблему з відсутністю системного підходу до збереження та популяризації творчої спадщини Кобзаря. Заступник голови облдержадміністрації нагадав, що на Полтавщині є три об’єкти-пам’ятки, в яких під час подорожей до нашого краю зупинявся Тарас Григорович Шевченко і які сьогодні більшою чи меншою мірою потребують проведення реставраційних робіт. Ідеться про палацово-парковий комплекс садиби Закревських у Березовій Рудці Пирятинського району, садибу Оболонських у Вишняках Хорольського району та маєток Олександра Лук’яновича в Мар’янському Великобагачанського району. Перші два об’єкти є пам’ятками архітектури національного значення.
Заступник голови Пирятинської райдержадміністрації Андрій Малишкін ознайомив учасників наради із пропозиціями щодо реставраційних і відновлювальних заходів у палацово-парковому комплексі садиби Закревських, який і сьогодні активно відвідують туристи. Згідно із розробленими документами на заплановані роботи знадобиться близько 17 мільйонів 800 тисяч гривень, 14 з яких пирятинці сподіваються отримати в рамках Державної цільової програми “Шевченківський дім”. Актуальним на сьогодні є також питання залучення до цієї справи Мінагрополітики та продовольства України, у власності якого даний об’єкт фактично й перебуває, оскільки на його території знаходиться Березоворудський технікум Полтавської державної аграрної академії.
Щодо стану пам’ятки в селі Вишняки Хорольського району доповіла перший заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ніна Черняк. Нині споруда використовується як адміністративне приміщення Вишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів. Поточні ремонти в ньому проводились, утім для того, щоб об’єкт став привабливим для відвідування туристами, знадобиться, за попередніми підрахунками, близько 1,5 мільйона гривень.
Найбільш проблемним є вирішення майбутнього маєтку Олександра Лук’яновича у селі Мар’янському Великобагачанського району. Нині цей об’єкт – без господаря і в майже зруйнованому стані, розповів голова Великобагачанської райдержадміністрації Іван Лещенко. Найкращим виходом із ситуації, на думку заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Валерія Пархоменка, була б передача його у межах програми “Шевченківський дім” у підпорядкування відповідній державній централізованій установі.
Участь у нараді взяли начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Юрій Петрук, заступник директора департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації Лариса Оніщук.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.