Забезпечити національну єдність та громадянську злагоду

Єдність є головною умовою сили та незалежності нашої держави, а соборність і свобода були і залишаються важливими складовими становлення сучасної України. Глава Держави закликає український народ не дозволити внутрішнім суперечкам похитнути цілісність держави.
Сьогодні ми маємо глибоко усвідомити історичну значущість події, що відбулася 95 років тому. 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Українську державу.
Повертаючись до подій майже вікової давнини, усвідомлюємо, наскільки вагомою для України була та задекларована заява про соборність і свободу й наскільки актуальною і значущою вона є сьогодні.
Ідея єдності та соборності земель, нарівні з ідеєю незалежності й державного суверенітету, є головним змістом державницької ідеології українського народу. Саме ця аксіома, помножена на історичний досвід, у сьогоднішній непростій політичній ситуації є одним із важливих чинників того, що, попри розбіжність політичних поглядів, різну регіональну належність та відсутність поки що однозначно спільного бачення вектора розвитку країни, утримує загалом стабільною ситуацію в країні, сприяє особистому порозумінню між людьми.
Сьогодні в Україні утверджується по-справжньому єдина держава – єдина у своєму національному, культурному, релігійному розмаїтті, у якій не може бути місця для сепаратистських настроїв. Як і майже сто років тому, для відстоювання своїх національних інтересів Україні є вкрай важливою територіальна єдність. Українська влада засвідчила свою чітку позицію – неприпустимими є будь-які прояви сепаратизму в нашій країні.
Саме через усвідомлення своєї відповідальності за збереження єдності держави у період проведення різними політичними силами масових акцій сотні органів місцевого самоврядування, висловлюючи волю своїх територіальних громад, у листопаді-грудні 2013 року звернулися до Президента України, центральних органів державної влади, правоохоронних органів щодо захисту фундаментальних державних та національних цінностей – суверенітету, соборності, свободи, незалежності, демократії, а також забезпечення громадянського спокою та безпеки громадян незалежно від їхньої участі у суспільно-політичних процесах.
Президент України Віктор Янукович окреслив спільне завдання забезпечити реальну економічну та політичну незалежність, зміцнювати демократію та верховенство права, ствердитись як молода, сильна сучасна держава в Європі та світі.

Валерій Пархоменко
Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, депутат обласної ради, фракція Партії регіонів

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.