Соборна. Вільна. Самостійна

Саме таку назву має документальна виставка, сформована працівниками Державного архіву Полтавської області, приурочена до 95-ї річниці проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР й відкрита у Полтавському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Захід відвідали радник Президента України Володимир Зубанов, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ОДА Микола Перепелиця.
– День Соборності та Свободи України є знаковою подією для держави, особливо в рамках сучасної ситуації в країні. Сьогодні ми всі шукаємо шляхи консолідації. З-поміж кроків, які потрібно зробити для об’єднання України, знання історії виходить на перший щабель. У 1918 – 1919 роках процес державотворення був набагато складнішим. Зараз уже є певні напрацювання, досягнення, усвідомлення себе українцями, лишилося дійти спільної думки в деяких питаннях, – зазначив Володимир Зубанов.
Розповідаючи про важливість заходу і значимість дати, директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим зауважила, що прийняття Акта Злуки – епохальна подія в історії країни, оскільки народ не одне століття поспіль боровся за етнічну й територіальну консолідацію власних земель.
Експозиція складається із двох частин. У першій представлені документи, що відображають державотворчі кроки Директорії УНР, та портрети очільників української революції. Зображення Акта Злуки, за словами заступника директора Державного архіву Полтавської області Тараса Пустовіта, має стати особливо цікавим для полтавців, бо серед п’яти підписів, які є під цим документом, два поставлені нашими земляками – Симоном Петлюрою і Андрієм Макаренком. Друга частина експозиції розповідає про участь краян у визвольному русі 1917 – 1921 років.
Хоча документів того часу збереглося дуже мало, проте є цінні раритети. Зокрема це – щоденник Олександра Несвіцького “Полтава у дні революції та в період смути 1917 – 1922 років” і книга Дмитра Солов’я “Розгром Полтави”, що є особливими інформативно цінними джерелами при дослідженні подій того часу й реакції населення на них.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.