Господині на замітку

* Жорстке м’ясо можна пом’якшити, якщо змочити його лимонним соком і залишити до повного просочення. Потім м’ясо смажать на добре розігрітій сковорідці. У процесі тушкування м’ясо пом’якшиться, якщо до нього додати невелику кількість оцту (1–2 столові ложки на 1 кілограм м’яса).
* М’ясо, запечене в духовці, буде м’яким, якщо його полити гарячою водою чи бульйоном. Пам’ятайте, що під впливом холодної води м’ясо стає жорстким. Запікаючи м’ясо в духовці, поставте в духову шафу невелику ємність із водою. Завдяки цьому утворюватиметься водяна пара, яка не дасть м’ясу стати сухим, а тим більше – підгоріти.
* Відбивні котлети, шніцелі, біфштекси будуть м’якими й ніжними, якщо за дві години до смаження змастити їх збитою сумішшю оцту та олії. Щоб вказані вироби не деформувалися в процесі приготування, треба ретельно видалити з м’яса всі жилки й плівки. Відбивати м’ясо потрібно на дошці, добре змоченій холодною водою.
* У котлетну масу не слід додавати яєчний білок, від нього котлети стають сухими. Щоб котлети були пухкими, приготовану масу необхідно дуже ретельно збивати протягом 10–15 хвилин. Сік не витікає з котлети та із шматків м’яса під час приготування, якщо їх смажити на добре розігрітій сковорідці.
* Варене м’ясо буде соковитим, якщо покласти його в киплячу воду й варити при дуже слабкому кипінні.
* Купивши м’ясо, загорніть його у целофан, а не в папір. Папір вбирає м’ясний сік. Сире м’ясо не варто солити до приготування, тому що воно виділяє сік. В іншому випадку смак м’яса погіршується, а поживність зменшується.
* Плівку з печінки легко зняти, якщо занурити її на 1 хвилину в гарячу воду. Перед смаженням печінку бажано витримати 2–3 години в молоці. Смажать печінку несолоною, інакше вона буде твердою.
* Сосиски в кишковій оболонці під час варіння в киплячій воді не будуть лопатися, якщо їх попередньо проколоти в кількох місцях шпилькою. Сосиски будуть смачними, якщо варити їх на парі чи розігрівати на сковороді на вершковому маслі. Синтетичну оболонку сосисок перед варінням чи смаженням потрібно знімати.

Підготував Дмитро БІЛАЙ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.