Запроваджено податок на нерухомість для фізичних осіб

Як уже повідомлялося, введення нового податку для громадян – власників нерухомості Верховною Радою України було відтерміновано до 1 січня 2014 року. Тож про нове в оподаткуванні нерухомості розповідає адвокат Валентина БУГЛАК.


– Валентино Вікторівно, нагадайте читачам механізм впровадження цього податку.

– В Україні з 1 січня 2013 року набула чинності стаття 265 Податкового кодексу, що запроваджувала податок на нерухоме майно. У квітні 2013 року Кабінет Міністрів України запропонував відтермінувати стягнення з фізичних осіб податку на нерухоме майно, оскільки потрібен час на формування реєстру платників. 4 липня 2013 року Верховна Рада України підтримала таку пропозицію та ухвалила відповідний закон, який був підписаний Президентом.
Стосовно фізичних осіб – платників податку на нерухомість розмір оподаткування будуть обчислювати органи Міндоходів, спираючись на дані Державного реєстру прав на нерухоме майно. До 1 липня 2013 року такі повідомлення-рішення податкова служба вже надсилала власникам нерухомості.
Однак, якщо платник все ж не згоден із нарахованою сумою, він може звернутися до податківців для її коригування. Для цього доцільно озброїтися даними технічної інвентаризації вашого будинку або квартири, оскільки існуюча житлова площа може не співпадати з показниками, зазначеними в державному реєстрі, якими буде керуватися податкова. За наявності двох або більше об’єктів із різною площею, при бажанні, власник також може звернутися в податкову службу для самостійного визначення об’єкта пільгової нерухомості й того, який підлягає оподаткуванню. За результатами розгляду звернень органи подат-кової служби повинні провести перерахунок суми податку і на-правити платнику нове податкове повідомлення-рішення.
– У яких випадках зберігається право на пільгу?
– Згідно з нині діючим податковим кодексом не оподатковуються квартира або квартири загальною житловою площею не більше 120 квадратних метрів. Житлові будинки, незалежно від їхньої кількості, не оподатковуються, якщо їхня загальна житлова площа не перевищує 250 квадратних метрів. Якщо ж власник має різні види об’єктів житлової нерухомості – й квартиру (квартири), й будинок (будинки), то згідно з новим законом для таких громадян пільгова площа не повинна перевищувати 370 квадратних метрів. До введення в дію нового закону один із об’єктів мав бути обов’язково оподаткований, незалежно від загальної площі.
Тобто для квартир, незалежно від їхньої кількості й загальної житлової площі, пільговими (не- оподатковуваними) є 120 квадратних метрів, для житлового будинку (будинків) – 250 квадратних метрів, для різних видів нерухомості – 370 квадратних метрів.
Пільги зі сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).
При підрахунку суми податку на нерухомість береться до уваги житлова площа.
Дачний чи садовий будиночок податком не обкладається, якщо у власності громадянина є лише один такий об’єкт.
– Яка ставка податку?
– Податковим кодексом ставки податку для фізичних осіб встановлюються в таких розмірах:
а) не більше 1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр – для квартири/квартир, житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів, або житлового будинку/будинків, житлова площа яких не перевищує 500 квадратних метрів;
б) 2,7 відсотка – для квартири/квартир, житлова площа яких перевищує 240 квадратних метрів, або житлового будинку/будинків, житлова площа яких перевищує 500 квадратних метрів;
в) 1 відсоток – для різних видів об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку (квартир і будинків), сумарна житлова площа яких не перевищує 740 квадратних метрів;
г) 2,7 відсотка – для різних видів об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, сумарна житлова площа яких перевищує 740 квадратних метрів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.