Як вберегтися від електромагнітного “смогу”

Науковець Василь Лазарович при-святив 15 років вивченню впливу високочастотних електромагнітних полів на обмін речовин у людському організмі. Ці впливи він досліджував у Івано-Франківському медичному інституті, де пройшов шлях від асистента до завідуючого кафедрою біофізики, математики й геомедичної інформатики. У Полтаві, в Українській медичній стоматологічній академії, продовжив наукову роботу. За словами Василя Лазаровича, він входив до п’ятірки вчених, які проводили магніто-біологічні дослідження у Всесоюзному координаційному центрі, виступав із лекціями у Віденському університеті.
– Василю Григоровичу, які загрози здоров’ю людини несуть електромагнітні хвилі?
– Малочисленними в нашій країні дослідженнями встановлено, що електромагнітні хвилі надвисоких частот, які випромінюють ретранслятори та інші подібні прилади, є потужними фізичними подразниками. Їхня довготривала дія на живі організми викликає органічні й функціональні порушення в роботі нервової, серцево-судинної, кровотворної, ендокринної та інших систем. З часом на фоні загального неврозу в людини можуть виникнути прояви вегето-судинних порушень, схильність до анемії, лейкопенії, інших аномалій. Особливо шкідливі електромагнітні поля дуже високих частот (з малою довжиною електромагнітних хвиль) – вони спричиняють безсоння, подразливість, вражають зір, слух, можуть провокувати навіть імпотенцію у чоловіків.
– Як вберегтися від такого впливу?
– Якомога менше користуватися мобільними телефонами, не носити їх на грудях та в кишенях. Скажімо, дітям цей прилад потрібен тільки для того, щоб батьки знали, де вони знаходяться. Слід менше сидіти перед телевізором, особливо дітям. Дві-три години на день перед екраном – це максимум.
– Що робити, якщо вежа мобільного зв’язку “дивиться” прямо у вікно офісу, де ви працюєте, або знаходиться через дорогу від вашого будинку?
– Вікна можна засклити спеціальним склом з металізованим шаром – є технологія виготовлення скла, що поглинає або відбиває електромагнітні хвилі. Має значення кількість поверхів у будинку: на 8–9 поверхах напруженість електромагнітних полів у три-чотири рази вища, ніж з першого по четвертий. Треба, щоб промінь був спрямований не на вікна: або був піднятий вище, або опущений нижче. У сучасної нанотехніки дуже коротка довжина хвилі. Й чим вона менша, тим більша її проникаюча здатність. У кімнаті можна встановити мідну або латунну сітку, розмістивши її, скажімо, під навісною стелею, обов’язково заземливши. На відстані шкідливий вплив зменшується. Усе залежить від потужності та інтенсивності випромінювання.
– Для захисту населення від небезпечних впливів Ви рекомендуєте, на жаль, нереальне: винесення джерел випромінювання за межі населених пунктів…
– Це – найдієвіший спосіб захисту. Можна також зменшити потужність та інтенсивність випромінювання шляхом зміни конструкції та кута направлення антен у вертикальній площині. Щоб захистити мешканців верхніх поверхів від електромагнітного опромінення, дах будинків має бути залізобетонним, пласким, з оцинкованою бляхою.
На жаль, дуже мало науковців займаються цією проблематикою. Ретранслятори зараз ставлять на будинках у густонаселених місцях, і ніхто не перевіряє зони їхньої безпечної дії. Ситуацію потрібно змінювати, люди мають цікавитися дотриманням гігієнічних норм.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.