Екватор опалювального сезону перейдено, ціна на газ знижується

Ситуацію в цілому по країні та по регіонах у теплоенергетиці, газопостачанні, дорожньому господарстві, попередженні надзвичайних ситуацій, питаннях проходження опалювального сезону, стану розрахунків за природний газ та теплову енергію, зменшення тарифів на послуги теплопостачання обговорили учасники всеукраїнської відеоселекторної наради під головуванням віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула.
У діалозі взяли участь міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, голова Укравтодору Євген Прусенко, директор Гідрометцентру Микола Кульбіда, представники ДСНС, НАК “Нафтогаз України” тощо. У студії обласної філії “Укртелекому” від Полтавщини на нараді були присутні голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, його перший заступник Віктор Животенко, керівники профільних департаментів, управлінь і структур, представники керівництва міст обласного підпорядкування.
– Половину опалювального сезону пройдено, всі відповідні служби працюють у посиленому режимі, їхні дії жорстко контролюються та координуються оперативним штабом Мінрегіону, – відзначив віце-прем’єр-міністр. – Необхідно забезпечувати системи життєдіяльності – це газ, вода, тепло, електроенергія, функціонування громадського транспорту, в цьому – основа роботи держави, і все має бути виконане. З початку опалювального періоду сталося 5 значних аварійних ситуацій – у Тернопільській, Кіровоградській, Донецькій областях та у Києві – й близько 340 локальних пошкоджень тепломереж. Усі аварії та пошкодження ліквідовані протягом доби. Завдяки злагодженій роботі відповідних служб великих ушкоджень систем життєзабезпечення не було. Торік споживання газу для виробництва теплової енергії зменшено на 6 відсотків, повідомив Олександр Вілкул.
Він зауважив: потрібно врахувати, що торік на 2,3 відсотка
(11 мільйонів квадратних метрів) збільшився житловий фонд, тому додатково використано 170 мільйонів кубометрів газу, а також те, що нинішній опалювальний сезон через похолодання був розпочатий раніше. Тож у порівняльних цифрах у минулому році споживання газу по суті скорочено не на 6, а на 10 відсотків.
Віце-прем’єр-міністр зазначив, що важливим елементом енергозбереження є встановлення на підприємствах теплоенергетики та в будинках приладів обліку теплової енергії. Нині оснащеність технологічними приладами обліку тепла підприємств теплокомуненерго становить 97,3 відсотка, а житлового фонду – 35 відсотків.
Виконуючи доручення Президента України Віктора Януковича, Олександр Вілкул дав завдання місцевим органам влади, підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій забезпечити під час холодів роботу соціальних патрулів та пунктів обігріву громадян. До складу таких патрулів мають входити медики, працівники соціальних служб, рятувальники, правоохоронці, волонтери.
Як повідомив керівник Гідрометцентру Микола Кульбіда, у найближчі два тижні погода буде ускладнюватися. На більшості території країни очікується різке похолодання – до 20 градусів морозу вночі та до 15 градусів морозу вдень. Найхолоднішою буде перша декада лютого.
– Ставлю завдання всім службам бути напоготові до будь-яких ситуацій для забезпечення людей теплом, водою, електроенергією, для сталої роботи громадського транспорту. Аварійно-ремонтним бригадам – продовжувати цілодобове чергування, – наголосив Олександр Вілкул.
Учасники наради детально проаналізували причини, що впливають на рівень розрахунків за спожитий природний газ для вироблення теплової енергії та погашення заборгованості за нього. За оперативними даними НАК “Нафтогаз України”, середній рівень розрахунків теплопостачальних підприємств України за спожитий в 2013 році газ становить 34 відсотки.
Ситуація в Полтавській області з економією газу відзначена в позитивному плані – 9,8 відсотка. Ситуація з платежами, за словами Олександра Вілкула, теж пристойна – 94 відсотки за розрахунками, 36 мільйонів гривень недоплати. Це небагато у порівнянні з іншими регіонами. Опалювальний сезон проходить у штатному режимі, доповів Олександр Удовіченко.
Полтавщина уійшла до сімки областей, де торік розробили та затвердили нові схеми планування територій, відзначалося також на селекторній нараді.
***
– Полтавщина в штатному режимі пережила новорічні свята, – сказав журналістам Олександр Удовіченко на короткому брифінгу, коментуючи винесені на селектор питання. – Не було серйозних аварій на комунікаціях життєзабезпечення. Всі котельні працюють у стандартному режимі. Усі підприємства системи теплоенергетики, у нас в області їх
9 великих, теж функціонують нормально, все, що потрібно, забезпечують. Сьогодні ще не до кінця узгоджені питання укладення договорів на нинішній рік із НАК “Нафтогаз” щодо забезпечення газом, але це – технічні питання, вирішення яких наші суб’єкти господарювання завершують, і ближчими днями всі проблемні моменти будуть узгоджені. Тому я не бачу сьогодні якихось ризиків, що можуть привести до нештатних ситуацій.
Олександр Удовіченко також приділив увагу зниженню ціни на газ для бюджетних і соціальних установ у регіонах у зв’язку зі здешевленням газу для України.
– Про це заявлено урядом і це сьогодні відбувається. Всі наші основні підприємства теплоенерго підпадають під регулювання через державну комісію, тому тут не потрібно приймати додаткових рішень на місцевому рівні, – відзначив керівник виконавчої влади області. – Однозначно буде знижена ціна для бюджету, для тих суб’єктів, яких це стосується. Щодо кількох невеликих підприємств теплоенерго, у нас їх 7, які обслуговують, приміром, села Розсошенці, Велика Круча, то рішення мають прийняти сесії місцевих рад. Сьогодні триває робота щодо узгодження цієї процедури з ціновою інспекцією. На основі цього місцеві ради проведуть засідання і приймуть рішення щодо зниження тарифів.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.