Край придніпровський надихнув

Олександр Довженко був першим, хто вписав яскраву сторінку в біографію кінематографічної Полтавщини. Його фільм “Земля”, основні натурні зйомки якого проходили у мальовничому селі Яреськи Шишацького району, впевнено заявив про народження поетичного кіно. Творчу естафету у видатного майстра кінематографа прийняли інші митці. У наших краях вітчизняними й зарубіжними режисерами було знято понад 60 художніх стрічок.
Збираючи матеріал для своєї майбутньої художньо-публіцистичної книги “Моєї юності кіно”, я свого часу познайомився з відомим українським кінорежисером, нашим земляком Лесем Швачком. Лесь Филимонович гордився, що був одним із вірних творчих побратимів Олександра Петровича Довженка. Молодими у далекі двадцяті роки минулого століття вони разом стали на кінематографічний шлях на Одеській кінофабриці ВУФКУ. Швачко завжди захоплено розповідав про Довженка – як великого художника, мислителя, громадянина-патріота, про їхню спільну працю. Звичайно ж, мене також цікавило, чи бував Олександр Довженко на Полтавщині після зйомок “Землі”, “Звенигори” та “Щорса”?
З відповіді Леся Швачка дізнався, що в липні 1956 року Довженко, закінчивши другий і третій варіанти режисерського сценарію своєї омріяної “Поеми про море”, здійснив творчу подорож за маршрутом Кременчук – Новогеоргіївка – Запоріжжя, щоб краще вивчити матеріал. Він радо зустрічався з будівничими Кременчуцької гідроелектростанції, був у захваті від міста на Дніпрі, побував у селах Придніпров’я, зокрема у Градизьку, милувався там горою Пивихою…
У жовтні того ж року Олександр Петрович вирішив основні натурні зйомки “виробничого характеру” проводити на КремГЕСі. Та, на жаль, 25 листопада 1956-го перестало битися зболене серце великого митця. Олександр Петрович Довженко помер внаслідок серцевої недостатності. Ця гірка звістка сколихнула болем непоправної втрати серця мільйонів шанувальників його творчості.
Хвилюючу кіноепопею “Поема про море” зняла на кіностудії “Мосфільм” Юлія Іполитівна Солнцева. Фільм вийшов на екрани Радянського Союзу в 1958 році, мав заслужений успіх у глядацького загалу.
На Всесоюзному кінофестивалі у Києві 1959 року “Поема про море” отримала Почесний диплом, а автор сценарію Олександр Довженко був посмертно удостоєний першої премії, актор Борис Андреєв – першої премії за майстерне виконання чоловічої ролі – голови колгоспу Сави Зарудного. Того ж року за сценарій “Поеми про море” Олександру Довженку було посмертно присвоєно Ленінську премію.
Читачам “Зорі Полтавщини”, думаю, буде цікаво дізнатися, що через рік після зйомок “Поеми про море” на КремГЕСі кінематографісти Одеської кіностудії художніх фільмів почали натурні зйомки картини “Мрії збуваються”, присвяченої шляхам і долям представників неспокійного племені гідробудівників. Постановку здійснив режисер Михайло Винярський. Стрічка вийшла на екрани у 1960 році.
Отож у придніпровському краї були вписані ще дві сторінки у кінобіографію Полтавщини.

Євген НІКОЛЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.