Алгоритм успіху

Ефективне господарювання ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”, що у Новосанжарському районі, – яскравий приклад руху потужного сільгосппідприємства не тільки вперед – до нових галузевих здобутків, а й назустріч кожній сільській громаді, де товариство орендує землі. Очолює господарство авторитетний аграрій, депутат районної ради, голова ради сільгосптоваровиробників району Микола Харченко.

Головний агроном ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” Олена Дмитрівна Меріуц має за плечима вже близько 20 років досвіду агрономічних буднів, котрі, як відомо, з ранньої весни до пізньої осені не перемежовуються вихідними, а киплять суцільною гарячою порою. Коли ми спілкувалися з нею в конторі підприємства в селі Богданівка, у полях завершувались останні осінні роботи. Тож на запитання про те, о котрій годині починається в неї робочий день, Олена Дмитрівна відповіла риторично: “А хіба він закінчується?”
Утім, минулорічний урожай виправдав вкладені зусилля та ресурси. Кукурудзу, яка є головною культурою у структурі посівів товариства, зібрали по 96 центнерів із гектара, соняшник навіть перевершив очікування і вродив, як то кажуть, на славу – 42 центнери з гектара.
Сільгосппідприємство обробляє 8 тисяч 430 гектарів землі, які орендує у восьми сільських радах. Орендна плата за пай тут, як і в цілому по агрооб’єднанню “Чиста криниця”, – одна з найвищих в Україні – 8,4 відсотка. У минулому році власникам земельних паїв було виплачено в середньому по 6,5 тисячі гривень. Традиційно ці розрахунки проводяться ще навесні. Прикметно, що саме від першого потепління, власне від початку посівних робіт, підприємство підставляє плече тим пайовикам, які по-господарськи перетворили територію своїх старих, порослих чагарниками садиб на орну землю й використовують її для вирощення пшениці чи кукурудзи. Товариство забезпечує їх насінням, допомагає сіяти, підживлювати, прополювати, збирати врожаї. А минулої аномальної за погодними умовами осені Микола Харченко вирішив, що потрібно надати можливість селянам скористатися й сушильними комплексами підприємства, а також виділити місце на складах для збіжжя тих, хто не має де його зберігати. Отож потужності товариства сприятливо позначаються і на господарюванні селян. За добу на сушильні комплекси підприємства в жовтні минулого року надходило           1 800 тонн зерна.
У трьох філіалах ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”, які знаходяться у Богданівці, Великих Солонцях та в Сухій Маячці, працюють майже 420 селян. Організоване підвезення на роботу з сусідніх сіл. Середня зарплата – найвища в районі: близько трьох тисяч гривень на місяць. Звісно, найбільші заробітки припадають на гарячу пору польових робіт. Задіяні працівники також і на комбікормовому заводі, на олійниці, плотні, пилорамі. У кожному філіалі є їдальня, для потреб якої у господарстві вирощують городину.
В автопарках, тракторних бригадах працює багато молоді. Загалом, говорить Олена Меріуц, усіх, хто мав бажання трудитися в товаристві, робочими місцями забезпечили. Сільгосптехніка, а також знаряддя до неї, використовується новітня – передових світових виробників.
Окрема тема для ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” – підтримка соціальної сфери на території сільських рад, в яких орендуються землі. А це – матеріальна допомога школам, дитячим садочкам, клубам, ФАПам, ремонт доріг. Саме завдяки добрій волі засновника агрооб’єднання “Чиста криниця”, депутата обласної ради Юрія Лебедина та директора ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” Миколи Харченка Богданівський навчально-виховний комплекс сьогодні розташувався у капітально відремонтованому ошатному приміщенні.
На свої плечі товариство взяло клопоти не тільки про забезпечення шкільних їдалень продуктами харчування, а й зокрема про повноцінне використання сільськими учнями у навчальному процесі комп’ютерної техніки – мережа Інтернет доступна їм саме завдяки проплатам із “кишені” господарства. Добрим словом про “Елеватор “Чиста криниця” згадують і в тих сім’ях пайовиків, де є студенти. Для підвезення майбутніх спеціалістів у п’ятницю із Полтави, а в неділю знову до обласного центру сільгосппідприємство виділило автобус, який возить своїх пасажирів безкоштовно. Отак взаємовиручка між сільгосптовариством та його пайовиками і перетворює їхні турботи на спільні.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.