Ювілейний концерт “Диканчанки”

У літопис культурного життя гоголівського краю вписано ще одну славну сторінку: самодіяльний жіночий вокальний ансамбль “Диканчанка” відзначив 25-ту річницю з дня присвоєння йому звання “народний”. Цій події було присвячено ювілейний концерт, яким аматори порадували прихильників української пісні. Щирими оплесками публіка зустріла співучих чарівниць, котрі багато років дарують глядачам радість мистецтва: Нелю Занкову, Ніну Курило, Ліну Шкурат, Маргариту Гордієнко, Людмилу Фурс, Галину Кодак, Наталію Олефір, Надію Байкову, Катерину Кузьменко, Марію Петрову, керівника колективу Світлану Бородай і концертмейстера Григорія Юрченка.
Як усе починалося, згадували Неля Занкова й Ніна Курило. Вони відзначили високий професіоналізм, вимогливість керівника Марії Мусяло, яка навчила не просто співати, а жити піснею. У 1980-х роках ансамбль перебував на піку піднесення, це була вершина творчості “Диканчанки”, як результат – їй присвоєно звання “народний”, що ставило аматорів сцени в одну шеренгу з професійними колективами. Про цей період розповіла заслужений працівник культури України Надія Крюченко. Вона відзначила і великий вклад земляка, заслуженого працівника культури України Анатолія Жданова, на той час – директора обласного центру народної творчості, який надавав “Диканчанці” неоціненну допомогу.
Понад 300 творів у репертуарі ансамблю. Це – пісні про рідний край, про кохання, українські народні, побутові й обрядові, жартівливі. Народний вокальний жіночий ансамбль “Диканчанка” має оригінальну манеру виконання, за чверть століття здобув численні нагороди. Свого часу диканські соловейки виступали на ВДНГ у Києві, на святах слов’янської культури у Сочі (РФ), колектив одержав високу оцінку на республіканському телетурнірі “Сонячні кларнети”.
Хвилиною мовчання в залі й на сцені вшанували світлу пам’ять керівника ансамблю Марії Мусяло, концертмейстера Василя Юрченка, поета-пісняра Миколи Пойдеменка, учасниці ансамблю Любові Дмитренко, які відійшли у Вічність.
Нині творчість “Диканчанки” неможливо уявити без самодіяльних композиторів Володимира Пащенка та Віктора Ганжі, поета-пісняра Віктора Булави. Неповторного колориту ансамблю додали Олена Сеніна, Віктор Ганжа, Марія Петрова, Валентина Павлічук, які в різний час були керівниками цього колективу і внесли свою частку в його пісенні візерунки.
Музичні вітання ювілярам линули від учасників гурту “Первоцвіт”, соліста районного Будинку культури Максима Гергала, народного колективу аматорської пісні “Краянка”, дуету “Два лебеді”, солісток Наталії Уманець і Лариси Яковенко, які щиро й душевно вели святкову програму.

Валентина ДІДЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.