Новорічне конфеті

1. Перші новорічні листівки надрукували в Лондоні в 1843 році літографським способом і розписали вручну фарбами. Їхній тираж складав 1000 екземплярів. Донині залишилося тільки 10 штук.
2. Видавець Луїс Пранг поширив у Америці англійську традицію надсилати друзям і родичам на Різдво вітальні листівки. У 1885 році він випустив листівку, на якій був зображений Санта-Клаус у червоному костюмі. Відтоді цей персонаж – незмінний символ Нового року – саме так і одягається. Тож 1885 рік можна офіційно вважати роком народження Санта-Клауса. Наш Дід Мороз може посперечатися зі своїм західноєвропейським колегою.
3. Перші прикрашені ялинки з’явилися на території сучасної Франці. Як стверджують історики, це відбулося в 1605 році. Літопис свідчить: “На Різдво в тутешніх будинках встановлюють ялинки, а на їхні гілки вішають троянди з кольорового паперу, яблука, печиво, шматочки цукру…”
4. За неперевіреними даними, перші ялинкові іграшки – скляні кулі – з’явилися в німецькій Саксонії в XVI столітті. Інші джерела стверджують, що їх виготовили в 1848 році в містечку Лауша в Тюрінгії, потім почали видувати в Саксонії в середині XIX століття. Пізніше з’явилися складні фігурки, птахи, виноградні грона.
5. 25 грудня 1895 року для прикраси новорічної ялинки перед Білим домом у США вперше використали електричну гірлянду. Її винахідником вважають телефоніста Ральфа Моріса.
6. Згідно з давніми переказами, в кінці XV століття, приблизно в 1493 році, італійський скульптор, архітектор, поет Мікеланджело Буонарроті вперше зліпив снігову фігуру. Втім тільки в XIX столітті снігові творіння стали незамінним атрибутом Різдва і Нового року. До речі, 18 січня у світі святкують день сніговика!

Підготував
Степан КРАВЧЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.