Гостинці від святого Миколая

Відвирувало, відспівало на сценах, у домівках і в серцях феєричне свято зустрічі малечі зі своїм добрим покровителем – святим Миколаєм. Кожному маминому й татовому пустуну принесло міх радості та довгождані гостинці. Не залишилися без уваги й діти, які перебувають в інтернатних та лікувальних закладах області. У рамках щорічної акції “Святий Миколай крокує Полтавщиною” з найкращими побажаннями та солодкими подарунками до них завітали поважні гості.
Особливим був святковий день і для дітей – переможців різних міжнародних конкурсів. Обдаровану юнь, яка прославляє наш край далеко за межами України, вшанували на найвищому рівні.

У педіатричному відділенні № 2 обласної дитячої клінічної лікарні на чудесні гостини святого Миколая маленькі пацієнти чекали із зрозумілим нетерпінням, адже за відповідальним режимом боротьби з хворобою уже трішки занудьгували за веселощами й гамірними забавами. Аби влаштувати дітям такий захоплюючий перепочинок, просторий хол тут перетворили на затишну глядацьку залу, й невдовзі вона була вщерть заповнена та з цікавістю спостерігала за юними акторами із зразкового театру масових видовищ “Полтавські балаболки” Малої академії мистецтв імені Р. Кириченко. Події у виставі розгорталися вічні – змагання добра і зла, любові й ненависті. Головним героєм був, звісно ж, Святитель Миколай, який власним прикладом жертовності закликав усіх до щиросердності та душевної чистоти.
Разом із дітлахами, їхніми мамами та лікарями виставу переглянув і почесний гість свята – голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Він привітав малечу з днем Святого Миколая і побажав хлопчикам та дівчаткам швидкого видужання.
DSC_0060– Людське життя складається з різних подій – як святкових, так і проблемних. Та головне, щоб у наших дітей була перспектива в майбутньому. Для цього маємо добре працювати, розвивати наш регіон, – звернувся Олександр Удовіченко до батьків маленьких пацієнтів.
Завідувачка відділення Людмила Рудяга розповіла, що наразі на лікуванні перебувають 60 дітей із різних куточків області. Про те, скільки позитивних емоцій у малечі залишається після гостин святого Миколая, і вона, і її колеги знають із досвіду, адже святкові заходи на його честь – тут добра традиція. Після театралізованого дійства та веселих конкурсів дітлахи отримали солодкі подарунки від обласної влади.
Інші полтавські лікарняні заклади, в яких перебувають діти
з різних куточків області, також відвідали почесні гості з гостинцями-миколайчиками. Так, в онкогематологічному відділенні дитячої міської клінічної лікарні побував заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.
***
Привітати з днем Святого Миколая пацієнтів обласного санаторію для дітей із порушенням опорно-рухового апарату приїхав голова обласної ради Іван Момот. В інтерв’ю журналістам він підкреслив, що санаторій є обласним комунальним медичним закладом, в якому отримують лікування діти з різних районів Полтавщини. За словами Івана Момота, коштів на утримання санаторію виділяється достатньо, і, що дуже важливо, всі вони вчасно надходять за призначенням, ефективно використовуються для потреб закладу. В майбутньому його планується реконструювати та розширити.
DSC_0123Директор санаторію Віктор Бойко наголосив, що сьогодні на Полтавщині ортопедична патологія є найпоширенішою проблемою для стану здоров’я дітей. Іноді перебувати в закладі пацієнтам доводиться й по півроку. До того ж лікування передбачає певні вимоги, пов’язані з обмеженням рухливості. То як за таких обставин не виглядати святого Миколая? І добру історію про Мирлікійського архієпископа у санаторій принесли вже згадувані юні артисти з Малої академії мистецтв.
Цього ж дня свято відбулося
і в Полтавській спеціалізованій школі-інтернаті № 2 імені Н.К. Крупської. Її вихованців відвідав заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль.
***
Особливий настрій панував у день Святого Миколая в Полтавському академічному обласному театрі ляльок. На чарівну зустріч із казкою завітали 265 юних глядачів із 15 районів області. Це діти особливої категорії – сироти та позбавлені батьківського піклування. Нині вони виховуються в сім’ях опікунів, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу. Зі святом дітей привітав заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко. Хлопчики й дівчатка отримали подарунки, переглянули виставу “Попелюшка”.
Завершальним і яскравим акордом присвячених дню Святого Миколая заходів у обласному центрі став концерт “До Миколая на гостини – всі таланти Полтавщини!” На сцену Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя запросили 37 вихованців естетичних шкіл області, які у 2012–2013 навчальному році стали абсолютними переможцями різних міжнародних конкурсів. Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко привітав юних талановитих краян та їхніх батьків. І наголосив, що тільки стабільність в економічному та суспільно-політичному житті може бути гарантією того, що обласний та місцеві бюджети й надалі матимуть ресурси, зокрема й для утримання закладів позашкільної освіти, в яких обдаровані діти розвивають сьогодні свої здібності.
DSC_0014З вітальними словами до талановитої молоді звернулись також голова обласної ради Іван Момот та міський голова Полтави Олександр Мамай. Після церемонії нагородження переможців міжнародних конкурсів почесними грамотами розпочався концерт за участю дитячих мистецьких ансамблів, колективів обласної філармонії та симфонічного оркестру Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя.
Вечірньої пори того ж дня керівники області та міста взяли участь у відкритті головної новорічної ялинки Полтави на Театральній площі обласного центру.
***
Благодійні, мистецькі заходи, приурочені до Дня святого Миколая, за участю представників місцевої влади відбулися у всіх містах і районах області.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.